Как да продължите да впечатлявате рекрутърите на второ или трето интервю за работа

Как да продължите да впечатлявате рекрутърите на второ или трето интервю за работа

Щом сте стигнали до този етап в намирането на работа, то сте се справили отлично при подготвянето на документите си и при представянето си на първото интервю. Вече сте се срещнали с член на екипа на фирмата, в която кандидатствате, поговорили сте и очевидно взаимно сте харесали онова, което сте разбрали. По-уверени сте, защото се ориентирате по-добре в ситуацията.

Повечето компании организират поне две опознавателни срещи, преди да изберат служителите си. Случва се броят им да нарасне до три, по-рядко четири или пет. Вече сме давали някои съвети за поведение на второ интервю. Истината е, че трикът тук е в балансирането на информацията, която давате. Задача, която не е непосилна, стига предварително да сте обмислили ходовете си.

  1. Не давайте изцяло нова информация

Често допускана грешка е интервюираният да мисли, че щом вече е казал нещо един път, то е достатъчно, не следва да се повтаря и се очаква да даде изцяло нова информация. Всъщност не е така.

Обикновено на второто интервю присъства човекът, с когото сте се срещнали на първото, и още някой от компанията. Недейте да предполагате, че този, с когото току що сте се срещнали, е подробно запознат със CV-то ви и че е провел напоителен разговор с колегата си за предишната ви среща. Няма как да знаете със сигурност. Дори да е вярно, вие можете да представите себе си, да „продадете“ уменията си по-добре от всеки друг, защото имате най-голям интерес от това. Необходимо е да се придържате към основните си тези, за да запознаете новото за вас лице с тях, но да не ги повтаряте дословно и механично. Уверете се, че свързвате всяка нова информация с казаното предишния път. Така няма да пропуснете нищо.

  1. Не повтаряйте същото

Някои хора изпадат в другата крайност и преповтарят всичко, за което вече са разговаряли с рекрутърите. Логиката им е, че тази стратегия е проработила предния път, така че ще проработи и сега. Не.

Във второто интервю целта е да потвърдите основанията за създаденото добро впечатление за вас, но и да надградите, да подобрите още своя образ. Гмурнете се по-дълбоко в професионалната си история и в компетентностите си, подплатете твърденията си с конкретни примери. Ако имате лидерски умения, споделете със събеседниците си къде сте ги придобили. Добре е отговорите ви да са индивидуализирани, защото така създавате връзка с всеки един от интервюиращите, а не просто повтаряте наизустеното като папагал.

  1. Вместо това: давайте последователни отговори и ги обогатявайте с примери

Измислете си слоган. Сериозно, целият процес на кандидатстване за работа с всички негови етапи представлява реклама на качествата – вродени и придобити, и опита ви. Измислете си слоган, обръщайки внимание на най-важните си предимства. Искате мениджърът да се сети кой сте, когато взима решение кого да наеме, нали?

Да кажем, че ще се фокусирате върху това, че обичате да работите с хора и че сте креативна личност. Следвайте тази тема във всички кръгове интервюта. Уверете се, че отговорите ви потвърждават тези качества. Това, което остава да смените, са примерите.

Придържайте се към силните си страни и направете отговорите на въпросите, отправени към вас от интервюиращия, интересни. Наградата няма да закъснее.

Свързани публикации