Как да проучим компанията, към която кандидатстваме за работа?

Как да проучим компанията, към която кандидатстваме за работа?

Както много пъти сме споменавали, изключително важно е да бъдете с „подготвено домашно“ преди всяко интервю за работа. Тоест – да проявите завидни познания върху компанията, към която кандидатствате за позиция. Нейните история, политика на управление, офис култура, каузи, постижения, отличия, разраствания и прочие. Списъкът може да бъде безкраен, но обикновено варира в няколко основни точки за различните компании. Тях вие сами трябва да определите и запомните. От нас следват няколко предложения за това къде бихте могли да откриете нужната ви информация.

  1. Официалният уебсайт на компанията

Днес вероятно почти всяка компания има свой собствен сайт, в който са описани нейните основни дейности, екип, история и новини около активността й. Задължително прегледайте секции като: „За нас”/„За компанията” (тук обикновено са разказани накратко историята и целите на компанията), „Новини” (за да проследите най-важните новини около дейността й) и „Екип” (за да се разберете предварително кой-кой е). Разбира се, ако компанията работи в сферата на производството или услугите, е важно да се запознаете с нейните продукти. Обърнете внимание и на партньорските организации – те обикновено също присъстват на официалния сайт и е хубаво да ги имате предвид.

  1. Facebook/Twitter

Това е, така да се каже, публичният профил на компанията. Официалният сайт е важен, но днес все повече хора търсят информация през социалните мрежи. В социалните мрежи има сходно съдържание, само че обикновено е представено по-сбито и конкретно. Нещо повече – често тези платформи се използват за малко по-неформална комуникация – споделят се статуси, видео, снимки и прочие, които могат да ви ориентират по-добре за цялостната атмосфера на работа и култура на съответната фирма.

  1. LinkedIn

Социалната онлайн платформа, която е най-подходяща при една такава „мисия“. В страницата на една компания в LinkedIn обикновено присъства графа Connections – там можете да откриете профилите на хора, работещи понастоящем в нея. Разглеждайки личните им страници, може да получите много полезна информация за основните фигури, за тяхната професионална „история“, експертиза, активност и прочие. Тук не става въпрос да се проявите като психар, който знае всичко за всички и да демонстрирате това на интервюто, а по-скоро за ваше успокоение и ориентир в цялостната обстановка на компанията.

  1. Новини от специализирани издания

Обърнете внимание и на медийния профил на компанията. Какво се казва за нея, какво отразяване има, прочетете интервюта с нейни служители или ръководни лица. Покажете, че следите специализираната преса, че имате отношение към съответната сфера на дейност, че познавате конкуренцията, пазара. Така ще си създадете профил на изключително активен кадър, който има поглед над динамиката на средата, което ще ви донесе несъмнено много бонус точки. Кой не би харесал кадър с добро CV и ясен и актуален поглед върху случващото се в момента точно в тази конкретна професионална ниша?

Тази подготовка не отнема повече от ден-два. Със сутрешното кафе, докато пътувате в градския транспорт през телефона си, или вечер на спокойствие, използвайте свободното си време, за да прочетете повече за потенциалния си работодател. Натрупани с информация, везните със сигурност ще се наклонят във ваша полза.

Свързани публикации