Как да работите, когато въобще нямате желание за това?

Как да работите, когато въобще нямате желание за това?

Всеки от нас е имал тези дни, а положението се влошава особено след празниците или дълги почивки. Задачите пред вас се трупат и трупат, а вие просто нямате мотивация да се захванете с нищо. А ако се отдадете на това състояние и приключите деня криво-ляво, а това някак помежду другото да не направи впечатление на вашите началници, то обикновено съвестта ви сама налага санкция върху вас – защото няма нищо по-неприятно от непродуктивен ден в офиса. За щастие, има няколко семпли стратегии, които биха могли да ви помогнат да излезете от тази обезкуражаваща дупка.

  1. Направете си награда преди да започнете

Мотивацията е ключова, за да излезете от този момент на апатия. А какъв по-приятен начин да я върнете, от това да освободите малко допамин в тялото си? Насладете се на хубав и спокоен обяд, „забранен“ сладкиш, чаша от любимото кафе или някакъв друг вид малък подарък, който да ви развълнува.

  1. Организирайте работното си място

Разчистете го от излишни „остатъци“ – документи, листа, папки, дори остатъци от храна и прочие. Нека е чисто, подредено и възможно най-предразполагащо към спокоен и съсредоточен процес. Ако безпорядакът е пълен, то вероятността вниманието ви да бъде отвличано постоянно е голям.

  1. Пуснете си музика

Може да е нещо, което да ви захласне и даде енргия, а може и да бъде нещо спокойно – джаз, лаундж или ембиънт природни звуци, които да „погалят“ сетивата ви и да ви върнат вътрешния баланс. Музиката е своеобразен естествен кофеин, чието действие не бива да подценявате.

  1. Започнете с малките задачи

Стартирайте с тези, които изискват по-малко време и внимание, за да „задвижите чарковете“. Ако нямате малки задачи,  то разбийте големите, които имате, на по малки парчета. Или на етапи, ако искате. Така ще се задвижите стъпка по стъпка, работейки всъщност по цялото. Нещо повече – когато завършвате задача, това създава чувство за удовлетвореност и действа върху мотивацията ви. Така че колкото повече малки задачи отметнете, толкова по-силно ще се върне вашата енергия и следователно – продуктивност. И така, с малки крачки, ще завършите това, което сте започнали.

  1. Помечтайте за успеха

Много проучвания твърдят, че оптимистичният поглед към едно близко бъдеще, в което вие, благодарение на вашето усърдие, сте постигнали голям успех, действа като изключителен стимул. За това, докато похапвате любимия десерт и слушате приятна музика, затворете очи за момент и си се представете в целия си възможен блясък. Така ще можете да започнете работата си с повече устременост.

  1. Просто го направете

“Nike” имат право. В един момент просто си кажете „хайде, започвам“ и наистина го направете. Това напомня малко на тежкото ставане от леглото сутрин – събуждането и излизането от топлите завивки са трудни, но с първата глътка кафе или сутрешния душ осъзнавате, че всъщност не е било толкова невъзможно, колкото сте смятали, че е.

Свързани публикации