Как да разберете, че един кандидат за работа лъже

StockSnap_4YWGU5SK09

Понякога всички преувеличаваме и казваме полуистини. А дали сте в състояние да разберете кой лъже, преди да ви е станал колега? Може би, заключава Eric Barton в своя статия за BBC.

След като някои от приятелите на David Shulman изгубили почти всичко по вина на финансовия измамник Bernard Madoff преди около десет години, това го накарало да се замисли доколко добре познаваме хората около нас, особено на работа.

Възможно ли е да се окаже, че финансовият анализатор в съседната стая е следващият голям престъпен ум? Дали другарчето ви за обяд не е измамник с вроден талант? Колко добре познава служителите си всяка фирма?

За да отговори на собствените си въпроси, Shulman, който има икономическо образование и 30 години опит на Уолстрийт, решил да измисли тест и да разбере. За да му помогнат да развие теста, той поканил учени в областта на бихейвиористиката и психометриката.

За да зададе критерии, Shulman започнал да изпробва прототипа на теста с осъдени престъпници. Той създал фирмата Veris Benchmarks и изследвал 812 престъпници, осъдени за 1724 различни престъпления, сред които фалшифициране, присвояване и измама. След това Shulman дал теста на хиляди обикновени хора, работещи в сферата на бизнеса, което осигурило стандарта за „нормални отговори“.

Бизнесмените отбелязвали променливи резултати по критериите като истинност на твърденията. За сравнение, престъпниците имали неизменни резултати – лоши, когато става дума за отчетност, добросъвестност и съпричастност.

През по-голямата част от времето определяме дали смятаме някого за честен чрез впечатленията си за него, например, като му задаваме серия от въпроси в рамките на процеса по наемане на персонал. Друг фактор за нас е как се държи при всекидневните си бизнес отношения. Разбира се, не е толкова просто.

„Да говорите директно с някого и да го поканите на борда, защото ви е харесало как отговаря на въпросите ви, е опасен начин да наемете служител,“ казва Shulman. „Не е научно обоснован.“

Shulman твърди, че неговият тест разкрива каква е вероятността да излъжете. Респондентите са помолени да класифицират дадени изявления според 5-точкова скала, варираща според това в каква степен са съгласни или не са съгласни с всяко едно. Изявления като „Казвам на хората каквото искат да чуят, за да върви работата по-гладко“ говорят за това колко често този човек би излъгал, защото така му е удобно. Други изявления като „Някои закони не се отнасят до мен“ говорят за това колко често този човек би нарушавал правилата, за да проправи пътя си.

Да откриете истината

През последните три години Nilan Peiris е участвал в наемането на повече хора, отколкото са колегите за целия живот на повечето от нас. За този период неговата фирма за парични преводи – TransferWise, се е разраснала от 60 до 650 служители. Той казва, че почти всеки един от тях е изрекъл поне една малка лъжа. Според Peiris не е толкова трудно да забележите тези лъжи.

Най-честата лъжа, която кандидатите изричат, е,  когато ги попита каква е причината да искат да работят в TransferWise. „Хората обикновено казват, че е, защото имат голям интерес към паричните преводи. И аз казвам: Добре, това не е вярно. Каква е истинската причина? Защото моята страст не са паричните преводи, нито пък това е страстта на основателите на фирмата или интересът на който и да е друг тук.“

Може би искреният отговор е, че искат да работят в бързо разрастваща се компания или в областта на технологиите… Peiris казва, че смисълът от това да ги хванете в изричането на неистина е да видите как ще реагират. „Ако могат да бъдат открити и честни с нас, това ни изпраща послание, че са готови за следваща стъпка,“ обяснява Peiris.

Реалността просто не включва истинска честност, казва Peiris, който подозира, че никога не е виждал CV, което не преувеличава поне малко.

Това е така, защото сме създали система за назначаване на работа, която поощрява преувеличаването и награждава CV-та, които са по-хвалебствени, отколкото са обективните факти, казва Gareth Headley, директор на HR отдела на The Clear Company.

Съществува и въпросът за един друг вид лъжи. Може би имате дупка в CV-то си, защото не сте работили, за да пътувате или за да създадете семейство. Заради това сте склонни да преувеличите значението на работата си на непълно работно време от този период. Подобни твърдения са полуистини, но са честа практика.

Какво следва за лъжците

Да приемем, че всеки лъже. Какво става, ако ви хванат? Jeff Kortes е попадал в много подобни ситуации през последните 20 години в ролята са на търсач на талантливи служители от други фирми, които може да привлече. Kortes вярва в онова, което нарича „плашещо точни“ инструменти за оценка, като този, който Shulman е разработил, за да разбере дали потенциалните кандидати казват истината. Според него оценките често разкриват особености на личността, които хората не знаят, че притежават.

„Вярвам в споделянето на резултатите с кандидатите, често те не са съгласни с тях,“ казва Kortes. Той насърчава хората да споделят резултатите с половинката или с близките си приятели, които често потвърждават изводите.

Kortes описва случай от практиката си, при който подобен тест е установил лъжа – не точно лъжа, но заблуда, която е не по-малко важна. Работата, за която интервюирал кандидати, била ръководител на поддръжката и фирмата се нуждаела от екстроверт, който може да се справи с постоянното взаимодействие с екипа. Кандидатът на Kortes изглеждал като общителен и дружелюбен мениджър, но тестът показал, че това е заблуда. Оказало се, че е интроверт, който успешно се е преструвал на старата си позиция. Kortes игнорирал резултатите от теста и кандидатът се провалил на новата си позиция.

Kortes си е научил урока. Все пак казва, че тестът може да определи каква е склонността на даден човек да излъже, нищо повече. Тук идва ролята на разговорите. Задаването на едни и същи въпроси по няколко пъти, но формулирани по различен начин, може да установи  неточностите и да накара човека насреща да се чувства комфортно и да бъде по-открит.

Това важи и за двете страни – независимо дали сте кандидат за работа, или се занимавате с подбор на персонал. Най-важната информация, с която можете да се сдобиете по време на интервю, е дали кандидатът (дори това да сте вие) е подходящ за работата и дали работата е подходяща за кандидата.

Свързани публикации