Как да разберете дали идеята ви за бизнес си струва да ѝ отделите време и пари

StockSnap_IU1WGFUC8W

Как да разберете дали идеята ви за нов бизнес си заслужава да се хвърлите в дълбокото и да положите всички усилия, за да я реализирате? За да не се впускате в начинания, в които е предварително ясно, че няма да успеете, задайте си няколко прости, но логични въпроса в самото начало.

Експертът в областта на стартъпите Steve Blank обяснява стъпките в този процес и как най-общо можете да определите дали идеята ви отговаря на нуждите на пазара.

В първата фаза е важно самите вие или целият ви екип да изясните хипотезата си, да я изкажете и да начертаете плановете си. Напишете бизнес модел, нахвърляйте мислите си, развихрете се на бяла дъска.

Втората стъпка, обаче, изисква да излезете навън и да тествате теориите си, да се опитате да разберете по-добре проблема на потенциалните клиенти и собственото си разбиране за техните нужди, да създадете прототип за разрешаването му.

В следващата фаза трябва да тествате решението. Като се опитате да приложите на практика идеята си или прототипа, който сте създали, най-добре ще разберете какъв е шансът тя да сработи в полза на клиентите и във ваша полза. Това е ключова стъпка за всички предприемачи, независимо дали са опитни, или са начинаещи – да разберат дали продуктът или услугата има място на пазара в състоянието, в което той се намира. Дали сте се насочили към нещо, което хората наистина искат и ще отворят портмонетата си за него?

На четвърто място в процеса идва мнението на останалите – съгласни ли са, че решавате голям проблем и задоволявате вече налична на пазара нужда? Разбирате ли бизнеса си достатъчно добре, анализирали ли сте го в достатъчна степен, за да започнете да продавате? Достатъчно мащабен ли е планът ви, за да поставите началото на нов бизнес?

Steve Blank казва, че при първия си опит повечето предприемачи отговарят на последния въпрос с „не“. По-лошият вариант е да си мислят „горе-долу“. Ако хората, с които работите или от които поискате мнение за идеята си, ви кажат, че „горе-долу“ им харесва или че не са сигурни, то не сте готови да стартирате този бизнес. Това означава, че хората просто са любезни.

Знаете, че идеята ви си струва да инвестирате време и пари в нея, когато тези хора буквално ви убеждават, че трябва да действате, за да похарчат парите си за вашия продукт/услуга. Търсите подобна реакция. Не се задоволявайте с нищо по-малко от нея.

Може да ви се струва, че се лутате, че се въртите в кръг, но не се отказвайте, докато не постигнете одобрението, което ви е необходимо, за да стартирате успешно бизнес начинание. Когато най-накрая смятате, че идеята ви отговаря на нуждите на потребителите, действайте.

Свързани публикации