Как да реагирате, ако получите негативна обратна връзка на работа?

Как да реагирате, ако получите негативна обратна връзка на работа?

Получаването на критика никога не е лесно – дори да го очаквате. А когато имате увереността, че се справяте добре, но ви върнат негативна обратна връзка, ударът е дори по-силен. Но имайте предвид едно – всеки в един или друг момент получава градивна критика. Ако е поднесена правилно (както правят най-добрите мениджъри), тоест – приятелски, добронамерено, но убедително и твърдо, тя може да бъде от изключителна полза за вашето професионално развитие. Но за да се случи това, вие трябва да се научите как да я приемате и да извличате най-доброто от нея. Ето няколко съвета:

  1. Не я приемайте лично

Сигурно сте чували това често, но има защо. Повечето хора приемат критиката на лично ниво – сякаш този, който я отправя не ги харесва. Вероятно има и такива случаи, но в една строго професионална среда това рядко е така. Конструктивната критиката всъщност показва точно обратното – че човекът, който ви я дава, смята, че вие имате възможността да се справите много по-добре. По един особен начин това е вид комплимент – „Знам, че можеш много повече!“. Да, това не прави ситуацията по-малко неловка за вас, но всъщност ви поставя в позиция на контрол – така разбирате как другите гледат на вас, какви слабости сте разкрили пред тях и как да се справите с тях, за да придобиете по-голям авторитет. А това е ужасно голям коз във вашите ръце!

  1. Постарайте се да изчистите ситуацията максимално

Тези моменти не са приятни нито за едната, нито за другата страна. На вашия мениджър, например, със сигурност не му е приятно да ви критикува, дори и с най-добри намерения. От другата страна, самите вие се чувствате засегнати от коментара и реагирате първосигнално, емоционално, не само дефанзивно, но и офанзивно. Всичко това са огромни предпоставки за лоша комуникация и неразбиране на ситуацията. Опитайте да се успокоите и да не се конфронтирате, а упражнете своето меко умение за активно слушане. Дайте всичко от себе си да разберете неговата гледна точка и се опитайте, с максимално самообладание, да обясните своята позиция. Така конкретният проблем ще излезе ясен и чист и ще знаете точно върху какво да работите. В противен случай, провеждайки един твърде емоционален разговор, рискувате да не постигнете консенсус и да не разберете правилно какво трябва да подобрите.

  1. Ако не сте съгласни, бъдете тактични

Когато получаваме негативна обратна връзка, първата ни реакция е да започнем да се защитаваме, още преди да сме изслушали човека срещу нас. А това е грешно. Преди да реагирате по какъвто и да било начин, изслушайте всичко и се уверете чрез разговор дали правилно сте разбрали отправената критика. Ако дори тогава все още не сте съгласни, опровергайте казаното с такт и дипломатичност, а не с вербална агресия. Разяснете ситуацията спокойно и защо сте убедени, че случилото се е плод на грешка и неразбиране и вината не е ваша. Важно е да бъдете толерантни към човека, който я е отправил. Ако той е вашият мениджър или супервайзър, не го съдете. Като ръководител на голям екип му се налага да се справя с много различни предизвикателства и понякога се случва да не преценява някои ситуации правилно.

  1. Покажете инициативност възможно най-скоро

Ако критиката не е плод на недоразумение, което сте изчистили, то тогава е най-добре веднага да реагирате с план или предложение как бихте могли да изчистите ситуацията и да оптимизирате работата си. Важно е да покажете, че сте загрижени и мотивирани да се промените. Най-добре е веднага, по време на разговора, да реагирате своевременно с няколко спонтанни предложения, за да демонстрирате, че разбирате къде е проблемът и че можете да се справите. Впоследствие е нужно да установите постоянна комуникация по въпроса с вашия мениджър, за да вижда той вашия напредък и усилия.

  1. Мислете в перспектива

Това е естествено продължение на последния съвет. След месец или два, поискайте среща с вашия супервайзър и му представете как сте работили в посока подобряване. Подгответе нещо като неформален отчет какви действия сте предприели и какви резултати са дали те. Това ще покаже, че сте отговорни, приели сте критиката сериозно и сте дали много от себе си, за да изчистите проблема. По този начин ще създадете добро впечатление, ще повишите реномето си като кадър, а най-вероятно като резултат от вашето усърдие ще последва това, на което се надявате – обратна връзка, която е силно позитивна.

Свързани публикации