Как да се изкачите бързо в йерархията на големите фирми

StockSnap_GZLIEMDCJW

Когато работите в голяма международна компания, е лесно да се чувствате като малка рибка в океана. Може би въпреки усилията, които полагате, не напредвате в кариерата си толкова бързо, колкото ви се иска, пише Angelina Phebus за Lifehack. Има толкова много хора, които се борят за най-добрите постове, че да изтъкнете талантите си може да се окаже трудно. Тежката битка обаче си струва, защото никога не бихте получили повишение, ако не опитате.

Успехът в кариерата изисква време и упоритост

Пътят към върха на корпоративната стълбица може да е дълъг. Когато ръководителите ви диктуват посоката на всеки проект, поддържането на мотивацията и креативността може да е истинско предизвикателство. След като веднъж се справите с една задача, може да се наложи да правите същото отново и отново. Най-трудно е да се докажете, когато не сте поставени в условия да демонстрирате потенциала си.

Никой не се отказва лесно от позицията, за която се е борил. Дори да имате удобен случай да блеснете, усилието да запазите предимствата си трябва да е постоянно. Трябва да се постараете, за да се отличите от останалите служители, които се опитват да излязат от анонимността.

Свържете тези тревоги с несигурността в себе си и картината става още по-мрачна. 32% от работниците смятат, че не притежават уменията, необходими, за да получат повишение. Ако самите вие не вярвате, че сте добър кандидат за подобен прогрес, как очаквате, че шефът ви ще види потенциал?

7 стратегии да уловите възможностите си

Посветете времето и енергията си на неща, над които имате контрол. Оставете тревогите настрана. Напредъкът по избрания кариерен път изисква да имате вяра в собствените си сили.

Прогресът в работата включва да отивате отвъд онова, което се изисква от вас. Работните алгоритми, технологичният напредък и високите очаквания могат да ви обезсърчат да поемате допълнителни отговорности. Ако искате да се отличите от останалите, ще трябва да покажете амбициите си.

  1. Излезте напред.

Ако шефът ви не знае, че съществувате, няма как да действа във ваша полза. Това означава също, че трябва да направите усилие да изградите добри професионални отношения с мениджъра си.

  1. Поискайте да поемете работа, която ще ви предизвика.

Няма как да се развивате, ако стоите на едно място. Останете в обхвата на мениджърския радар, като демонстрирате желанието си да растете и да вършите качествена работа.

  1. Следете дейността си.

Ако спестявате пари на фирмата или сте начело на дадена инициатива, документирайте я. Когато трябва да докажете защо сте подходящ за повишение, ще имате какво да покажете на ръководителите си.

  1. Прекарвайте време с колегите си в неформална обстановка.

Отличните отношения с колегите ви не само ще направят работата много по-забавна, но и ще ви помогнат да изградите дълготрайно сътрудничество. Освен това мениджърите обичат да виждат, че имат отборни играчи в екипа си. Разбира се, че искате да се откроите, но няма нужда да бъдете безмилостни, за да покажете издръжливостта си.

  1. Ценете времето си.

Когато един служител цени времето си, това трябва да покаже на работодателя му, че цени и времето на фирмата. Бъдете организиран и следвайте план за разпределяне на процесите през деня. Има много по-голяма вероятност мениджърите ви да ви предоставят повече възможности, ако виждат, че сте ефективен. Когато попитате ръководителя си какво можете да направите, за да бъде работата по даден проект по-гладка, показвате, че сте готов да следвате напътствия и ви е грижа да постигнете максимума за наличното време.

  1. Мислете за голямата картина.

Разберете какъв проблем можете да помогнете на шефа си да реши. Когато мениджърът ви знае, че искате да поемете инициативата за отстраняването на даден проблем, знае още, че визията ви е повече от купчината хартия на бюрото ви.

  1. Винаги се дръжте професионално.

Може би сте чували какво казват – че трябва да се обличате като за поста, който искате, а не за този, на който работите. На всяка цена избягвайте клюките, немарливостта и негативността. Ако изглеждате и се държите като лидер, е по-вероятно да се отнасят към вас като към такъв.

Мениджърите ви искат да успеете

Около 22% от работниците, които не получават желаното повишение, търсят работа в други фирми, така че да продължават да се изкачват по кариерната стълбица. Когато една фирма загуби добър служител, трябва да се потруди да запълни празнината, а и губи времето и парите, инвестирани в бившия служител. Мениджърите знаят, че повишенията са начин да задържат служителите си.

Не се страхувайте да поискате напътствия и обучение. Когато се възползвате от опциите за развитие, това ви прави по-ценен за компанията. Тя инвестира във вас, за което вие се отплащате с усъвършенствани умения.

Добрите лидери искат да имат отношения със служителите си, които са полезни и за двете страни. Когато се отличите в работата си, това подобрява и техния имидж, повишава тяхната печалба и улеснява задачите им. За вас повишението означава по-голямо признание, по-висока залата и повече възможности да продължите по избрания кариерен път. В идеалния сценарий всеки печели.

Преследвайте целите си.

Дайте на ръководителя си да разбере, че искате да поемете нови отговорности. Това е първата крачка за започването на диалог за кариерното ви развитие. Търсете възможности да правите онова, в което сте най-добър. Насочете се към задачи, които ще ви помогнат да надградите способностите си. Проектите, които съответстват на тясната ви специалност, ще бъдат по-смислени и по-полезни за бъдещото ви развитие.

Ако поискате допълнителни отговорности и не се справите с тях, изпращате грешното послание. В крайна сметка искате ръководителите ви да знаят, че приемате работата си сериозно. Намирането на задължения, за изпълнението на които можете да използвате много от своите умения, вероятно ще ви предпази от съкрушителната тежест на допълнителната работа.

Без значение колко дълъг и трънлив изглежда пътят към успеха, не позволявайте на предизвикателствата да ви сломят. Борете се за целите си и запазете нагласата си позитивна.

Свързани публикации