Как да се накарате да свършите работата си, дори когато не ви се иска

stocksnap_sfldby847w

Как се мотивирате? Трудно е да се накарате да работите, когато сам сте си шеф, още повече когато останалите си почиват, пътуват или са във ваканция. Понякога е трудно, дори да имате ръководител, дори колегите и приятелите ви да не са във ваканция. Има такива дни.

Все пак трябва да свършите работата си. Би било страхотно, ако в края на краищата сте удовлетворени от резултата. Как, обаче, да убиете инерцията?

Ето няколко начина, предложени в инфографика на NetCredit, които работят. Тези стратегии са умни, без да са особено сложни за изпълнение. Изпробвайте една или повече и ще се уверите в полезното им действие.

 1. Кажете си, че започвате отначало

Научните изследвания сочат, че новите отчетни периоди за ума могат да създадат нови перспективи и да подобрят мотивацията. Отнасяйте се към работата си като към нов проект. Припомняйте си целите и причините, които стоят зад тях. Обмисляйте кой е най-добрият начин да ги постигнете.

 1. Наградете се още преди началото

Известно е, че покачването на нивата на допамина е важно за мотивацията ви преди да се заемете с определена задача. Хапнете любима храна или се посмейте с кратък комедиен клип, за да сложите край на отлагането.

 1. Усмихнете се

Научно доказан факт е, че усмивката понижава нивата на стреса и тревожността, което помага да се почувствате по-добре по отношение на работата, която трябва да свършите. Независимо дали сте в приповдигнато настроение или не, насилете се да се усмихнете. Дори усмивката ви първоначално да е изкуствена, ще проработи.

 1. Заемете поза на тялото, демонстрираща увереност

Ако позата на тялото ви е открита и експанзивна, може да повишите нивата на тестостерона, да понижите кортизола и да увеличите вярата в собствените си сили. Опитайте позата на супермен – сложете ръце на кръста, изпъчете се и стойте с вдигната брадичка. Може да ви донесе повече увереност, а и със сигурност идеята ще ви накара да се усмихнете.

 1. Направете си масаж

Дори малък масажор, който да използвате в офиса, когато почувствате напрежение в областта на врата и раменете, може да ви помогне да понижите стойността на хормона на стреса кортизол и да повишите нивото на серотонина. Ако не разполагате с масажор, направете масаж на слепоочията си с ръце. Само внимавайте да не заспите.

 1. Започнете с малки задачи…

Проучванията показват, че тези, които се справят отлично с управлението на времето и работата си, я разделят на по-малки части, които са по-лесно постижими и измерими.

 1. …но помнете цялостната картина

По-вероятно е да смятате работата си за важна, ако си давате сметка за ползите, които тя носи на останалите хора. Запишете крайната си цел и се стремете към нея, докато не я постигнете.

 1. Сключете договор със себе си

Поетите ангажименти се оказват страхотен начин за справяне с непривлекателните задачи. Използвайте приложения, за да се накарате да си свършите работата в определена времева рамка.

 1. Работете в сътрудничество с други хора

Изследванията показват, че колективната гордост за даден проект увеличава мотивацията. Поискайте ваш колега да се включи в работния процес и го дръжте информиран за напредъка по проекта.

 1. Обградете се със зелен цвят

Според науката излагането на влиянието на зеления цвят може да ни направи по-щастливи, да редуцира умората и да повиши мотивацията ни. Разходете се в парка или изберете нова лампа за кабинета си.

 1. Разходете се

Учените са установили, че 20 минути спокойна разходка или каране на колело могат да понижат чувството за умора и отпадналост с 65% и да повишат енергията ви с 20%. Дори и 5 минути ще имат мигновен ефект.

 1. Повтаряйте си точната мантра

Според едно изследване позитивната нагласа, отдадеността на работата и екстровертното поведение могат да повишат мотивацията ви за работа с 57%. Повтаряйте си, че това, което трябва да направите, е значимо и е постижимо.

 1. Наложете си изкуствен контрол

Постоянните напомняния какво трябва да правите няма да ви позволяват да се разсейвате. Използвайте приложенията, създадени за целта.

 1. Помечтайте за успеха си

Налице са научни доказателства, че да си представяте бъдещите си успехи от перспективата на страничен наблюдател може да повиши мотивацията ви.

Ако изградите навици и подхождате към задачите си с правилните техники, дори най-трудните и скучните от тях ще станат много по-лесни за изпълнение.

Свързани публикации