Как да се облечем за интервю за работа според типа компания, в която кандидатстваме

Със сигурност и вие сте били в ситуацията на търсещи работа, а може би и в момента е така. Независимо дали това е първото ви интервю или вече сте минали през няколко такива, от голямо значение е да се подготвите добре. Има добри практики, които е полезно да следвате. Сред тях са проучване на компанията, подготовка за отговорите на най-често задаваните въпроси и подготвяне на подходящо облекло.

Как да се облечем на интервю за работа

Снимка: http://www.levo.com/

Интервюто за работа е първият важен момент, в който се срещате с представители на компанията, в която кандидатствате или външни HR специалисти. По отношение на външния вид трябва да помислите предварително. Ако сте решили да започнете с проучване на компанията, най-вероятно ще попаднете и на страницата им във Facebook. Точно там е мястото, където можете да видите малко повече „от кухнята“. Снимки от тиймбилдинги или други снимки на хората от компанията ще ви подскажат какъв е стилът на обличане там. След като сте открили малкия дрескод жокер в социалните мрежи, е време да помислите и за своя интервю сет. Разбира се, дори и да сте установили, че в компанията са фенове на комбинацията дънки + тениска, не е добре да се обличате така на първата среща. Интервюто за работа е формална среща и изисква формален дрескод. А сега ще ви дам и няколко завършени комбинации, които можете да използвате наготово, в зависимост от стила в компанията.

Ето как трябва да се облечете за интервю за работа в тези ситуации:

Кандидатствате в сериозна институция с традиции и правила, като банка например

Как да се облечем на интервю за работа

Снимка: http://www.theclassycubicle.com/

В този случай строгият костюм е задължителен. Сериозната институция, каквато е финансовата, изисква и сериозно облекло. Изберете костюм с изчистени линии и по-тъмен цвят. Може да създадете контраст с риза в бяло или друг ненатрапчив цвят. Гримът трябва да е лек и почти да не се забелязва, а косата е най-добре да бъде прибрана. Не поставяйте много бижута. Може да сложите класически часовник и малки обици, но нищо друго. А обувките – затворени, дори консервативни.

Целта на този сет е да създаде впечатление, че сте сериозен и отговорен човек, който познава корпоративната работна среда и иска да бъде част от нея. Обличайки се по този начин показвате, че с готовност и твърда ръка, без излишна емоция, можете да се справите с възникналите трудности и проблеми.

Кандидатствате в технологична компания, в която професиите са предимно нови или доста по-различни от традиционните

Как да се облечем на интервю за работа

Снимка: http://ffys1.blogspot.in/

Тези компании са сред най-желаните места за работа напоследък, а ИТ секторът потвърдено е с най-високи заплати, което го прави още по-желан. В повечето от  тях няма строги правила за обличане, но на първото интервю трябва да изглеждате представителни. Тук подходящият дрескод далеч не е толкова строг и задължаващ (но зависи и от самата позиция, за която кандидатствате). В повечето случаи екипите са от млади хора с нови идеи, готови да внесат следващата иновация в света. За да ви почувстват като част от компанията, още преди да сте там, можете да си помогнете с дрехите. Доста подходяща е комбинацията от дънки или пола с тениска и сако. Но не залагайте на прекалено спортните тениски, нито на прекалено крещящите и цветни. Разбира се, винаги можете да замените тениската с риза, защото това е универсална дреха. По отношение на бижутата отново не е подходящо да прекалявате, а обувките могат да бъдат по-интересни, стига да останат стилни.

Кандидатствате за позиция, която изисква комуникация с клиенти и партньори

Как да се облечем на интервю за работа

Снимка: http://www.youbeauty.com/

Ако сте се насочили към работа, свързана с маркетинг, продажби и много комуникация с различни хора, значи сте екстровертен и комуникативен човек. Има начин да покажете това още в началото, преди да сте започнали разговор с интервюиращия, чрез начина ви на обличане. В този случай е добре да подберете дрехи, които подчертават точно тези черти в характера ви. Можете отново да заложите на класически модели, но да ги разчупите с цвят или интересен аксесоар. Това ще покаже, че сте сериозен и отговорен човек, но и че имате усет за изкуството и знаете как да подходите към хората с доза креативност.

И понеже моята работа също е свързана с маркетинг и реклама, ще ви покажа каква комбинация избрах аз за своето интервю за работа в JobTiger. Може би е добре да кажа, че го обмислях няколко дни преди това и стилът ми е по-скоро екстравагантен, но за срещата предпочетох да комбинирам изчистени дънки в цвят индиго с риза на червено-бели райета. Беше февруари, така че добавих ботуши и черно палто. Акцентът, който поставих, бе сребърна брошка под формата на ножица, защото тя сама по себе си казва много за мен.

Как да се облечем на интервю за работа

Снимка: http://www.atlantic-pacific.blogspot.com/

Кандидатствате за работа, свързана с изкуства

Изкуството е свобода да изразиш личността си по начина, по който усещаш себе си и света. Би било престъпление да кажеш на човек на изкуството как да се облече. Единственият съвет, който мога да дам тук, е да останете себе си на всяка цена и да не влизате в корпоративната рамка. Така най-добре бихте демонстрирали личността и индивидуалността си, както и вашата позиция.

И за финал, не забравяйте да се усмихвате и да вярвате в себе си!

Публикации от серията