Как да се представим по най-добрия начин на интервю за работа?

Източник: Flickr.com (Автор: Gangplank HQ)

Източник: Flickr.com (Автор: Gangplank HQ)

Ако се налага да обясните на някого, че определен продукт е качествен, първо трябва да го познавате от личен опит, за да бъдете достатъчно убедителни и запознати с характеристиките. Същото е и с интервютата за работа – там вие трябва да се продадете на непознат човек. За целта е важно да знаете къде сте били, какво сте постигнали и накъде сте се запътили.

От една страна, всичко това звучи наистина просто, защото става дума за вас и би трябвало именно вие да знаете всичко най-добре. От друга обаче, човек често има затруднения да се сети какво е правил преди два дни. И прави едни и същи грешки многократно, защото не е оценил какво му се е случило и не е извлякъл поука. Хората сме си такива твърде често – разсеяни, забравящи, въртящи се в кръг. И този факт не е никак успокояващ, когато си помислим за интервюто за работа, защото ни напомня, че може да не сме научили уроците от миналото и да не знаем какво искаме от бъдещето.

Подготовката за явяване на интервю е от съществено значение. Целта е да се представите като компетентен и сериозен човек пред потенциалния работодател. Важно е да можете да изброите предишните си местоработи и всичко свързано с тях по такъв начин, все едно са се случили вчера. Без замисляне. Трябва също да можете да кажете в какво сте добри, защото тази информация е неизвестна за работодателя. Нужно е също да можете да демонстрирате, че мислите за бъдещето и имате план как да постигнете целите си. За постигането на всичко това обаче е необходимо да се познавате добре, а това изисква предварително старание и отделяне на време.

Ето и няколко стъпки, които всеки кандидат за работа би трябвало да направи преди интервюто, за да се представи в най-добрата възможна светлина.

Прегледайте миналото си

 • Къде сте работили?
 • На какви позиции?
 • Колко време сте заемали тези позиции?
 • Какви знания и умения сте развили на тези позиции, с какво сте се занимавали, какво сте постигнали?
 • … и накрая, какво сте научили от досегашния си опит?

Оценете настоящата ситуация

 • На каква позиция сте?
 • Какви са настоящите ви задължения?
 • Какво правите, за да ставате по-добри в работата си?
 • Ако в момента не работите по някаква причина, с какво се занимавате, за да развивате кариерните си шансове?

Определете бъдещите си цели

 • Какви са целите ви?
 • Смятате ли още да учите?
 • Бихте ли искали да израснете до лидерска позиция?
 • Какви идеи имате за подобряване на работата в бранша, в който сте?

Знайте кой сте

След горните три стъпки, би трябвало вече да знаете в какво ви бива и в какво можете да претърпите подобрение. Бъдете уверени, но не парадиращи, когато разказвате на интервюиращия какви са силните и слабите ви страни. И кои са настоящите ви умения, които лесно могат да се прехвърлят към новата позиция, за която кандидатствате.

Упражнявайте се

Упражнявайте се в разказването на вашата история. С кои думи е подходящо да работите? Кои трябва да избягвате? Кои са най-важните неща, които в краткото време на интервюто бихте искали да изтъкнете и кои са незначителни и следва да бъдат пропуснати? Имате ли проблем, който искате да прикриете?

Наистина – научете се да разказвате истории качествено. Да споделяте важното, да изпускате маловажното и да държите интервюиращия заинтригуван, вместо да му досаждате. И не учете историите си наизуст, защото това много си личи и води до лоши резултати. Просто знайте важната информация добре и я представете, когато дойде моментът.

Не забравяйте – вие си търсите работа и имате нужда от нея. Повечето работодатели в повечето браншове лесно могат да избират от различни кандидати. Вашата мисия да убедите интервюиращия е ясна – вие сте правилният кандидат и компанията ще спечели, ако ви наеме. Ако не постигнете тази цел, може да сте уникални и ценни колкото искате, но ползата ще е малка.

И така – кой сте вие?

Свързани публикации