Как да се превърнете в експерт по дигитален маркетинг?

Как да се превърнете в експерт по дигитален маркетинг?

Онлайн услугите днес стават основна сила на световния пазар. Все повече и повече хора предпочитат дигиталното пред физическото, що се отнася до покупки, информация, развлечение и т.н. В този ред на мисли, нужни са експерти, които знаят как правилно да използват даденостите на интернет и как умело да таргетират различни онлайн услуги или платформи. Дигиталният маркетинг от години вече е факт като разклонение на класическия такъв, а нуждата от неговото развитие и правилна употреба става сериозна. Все още са малко тези, които разбират в дълбочина механизмите на онлайн маркетинга. Именно затова този бранш е отворена, голяма ниша, в която има сериозно търсене на кадри. Хубавото е, че поне към този момент, въпросната дейност е свързана не толкова със задължително образование (макар че, както ще видим, курсовете помагат), колкото с придобиването на практически опит и ценно “ноу-хау“. Има различни начини, чрез които можете да навлезете дълбоко в материята и да се превърнете в специалист.

  1. Как да започнете?

Дигиталният маркетинг има множество различни компоненти, които е нужно да познавате, за да разберете как да го използвате като полезен инструмент за популяризация на даден бизнес. Някои от понятията, които ще срещнете най-често са SEO (оптимизация за търсачки), PPS (оптимизация на платено търсене), имейл маркетинг, маркетинг на социални медии, уеб анализи, мобилен маркетинг. За всяко едно от тези понятия могат да се изпишат десетки страници, но не е тук мястото за това. Решите ли да навлезете сериозно в полето на дигиталния маркетинг, ще трябва да отделите специално внимание на всяко едно от тях. По-важното в случая е: как можете да започнете? Отговорът е положителен – лесно! Трябва ви компютър, интернет и малък стартов капитал. Останалото е въпрос на време и практика. За да навлезете в света на дигиталния маркетинг, можете да започнете с малък свой проект, който да ви послужи за упражнение. Стартирайте сайт или блог на интересна за вас тема и се заемете с неговото развитие и популяризация. Проучете как да използвате SEO и PPS, създайте Facebook страница на проекта и с малки суми започнете да използвате възможностите за платена, таргетирана реклама на платформата; създавайте имейл кампании чрез платформи като Aweber или MailChimp; свържете сайта си към платформи за оптимизация като Adwords и Google Analytics. Със сигурност всичко това звучи като ядрена физика за незапознатите, но ако стартирате едно такова упражнение с ваш личен проект, на който да отделяте не повече от час или два на ден, до месец ще имате много ясна представа за основите на дигиталния маркетинг.

  1. Нужно ли е допълнително обучение?

За някои може да е достатъчно сами да се обучат в дигиталния маркетинг на принципа проба-грешка (когато работите по свой личен проект, който към този етап няма комерсиални амбиции или стойност, напрежението е много по-малко). За други пък това може да не е достатъчно, и един кратък курс по дигитален маркетинг би бил добро начало. Разбира се, това не важи само за прохождащите в сферата. Дори тези, които са успешно самоуки, могат да намерят за полезни някои курсове, които биха им помогнали да навлязат в материята дори по-задълбочено и с по-голяма прецизност. За щастие, днес има множество безплатни онлайн курсове, чрез които бихте могли да тествате като начало дали това е вашето нещо и дали си заслужава да инвестирате повече време, усилия и средства за развитие в тази посока. Ако не искате да се въвличате в цялостно обучение, винаги можете да се отдадете на детайлно онлайн проучване и самообучение, тъй като в мрежата има множество материали и публикации, свързани с темата. Сайтове като Inbound.org или Growthhackers.com са добра отправна точка за това.

  1. А след това?

След като сте започнали своя собствен проект-упражнение, изкарали сте курс или сте изчели десетки статии, бихте могли да предложите услугите си безплатно на някого, за да тествате и доразвиете вашите умения „извън лабораторна среда“. Добра възможност за такова начало са старт-ъп инициативи или неправителствени организации, които нямат средствата да наемат опитен специалист в дигиталния маркетинг. Самите вие пък все още нямате нужната експертиза, за да предлагате услугите си срещу заплащане. Затова една такава ситуация би била печеливша и за двете страни – ще помогнете на проект, който тепърва се развива, а самите вие ще получите нов и ценен опит, който ще действа в полза на вашето развитие в сферата. Да, към този момент за труда ви няма да бъде заплатено, но гледайте на този опит като инвестиция във вашето бъдеще – ако се справите добре, този проект ще бъде отлична стартова точка във вашето портфолио на експерт по дигитален маркетинг.

Свързани публикации