Как да се превърнете във впечатляващ кандидат за работа, за която не сте най-квалифицираният?

BO5URB867F

Моментът, в който точната обява за мечтаната работа най-после си проправи път до вас, е като никой друг. Нетърпеливо преминавате през подробностите, докато си представяте новото си лъскаво бюро и страхотните си колеги.

О, чакайте, според изискванията не сте съвсем квалифициран. Знаете, че имате онова, което е необходимо, но CV-то ви разказва друга история.

Независимо дали преминавате на следващо ниво, или правите промяна в кариерата си, има много случаи, в които ще се окаже, че кандидатствате за пост, като не съответствате изцяло на изискванията за заемането му. Добрите новини са, че има начини, благодарение на които да обрисувате себе си като най-подходящия кандидат. Извън очевидното – подобряване на CV-то ви, подаване на незабравимо мотивационно писмо, наистина да обясните на интервюиращия защо трябва да ви наеме – има още пет трика да накарате рекрутъра да се развълнува и да иска да научи още за вас, пише Jessica Solloway.

  1. Използвайте контактите си или създайте нови

Как финансов анализатор може да бъде нает като специалист по маркетинга в социалните мрежи? Ако има желание за смяна на полето, прояви креативност и разполага с добри препоръки, казва Christine Wilson, която наема кандидат, отговарящ на горното описание, защото получава препоръки от някого, към когото има уважение и на когото вярва. Това променя цялото уравнение.

Дори да не променяте посоката на професионалното си развитие, личните ви контакти ще ви бъдат от полза при кандидатстването за работа. Има много по-голям шанс един рекрутър да ви наеме, ако препоръките ви говорят, че човек, на когото той вярва, вярва на вас – това намалява риска от неподходящо назначение.

Уверете се, че създавате условия да бъдете препоръчани лесно. Това означава, освен да бъдете невероятен служител, да разполагате с достъпни материали – винаги готово CV или отличен персонален уебсайт, който може да бъде изпратен паралелно с препоръката.

Ако нямате необходимите професионални контакти, то е време да ги изградите. Свържете се с рекрутъри и поискайте да поговорите за квалификациите ви и как да ги впишете в позициите, които търсите. Попитайте хората, които познавате, дали могат да ви свържат с някой подходящ човек. Друг вариант е да се обърнете с имейл към някого от организацията, в която се надявате да работите, и да поискате информационно интервю. Не започвайте с конкретната работа, а се опитайте да създадете връзка и вижте докъде ще ви отведе.

  1. Погледнете отвъд очевидните умения и опит

Съществуват умения, които не са конкретно изброени в описанието на настоящата ви работа или на работата, която искате. Помислете за уменията, които бихте могли да прехвърлите от досегашния си опит към бъдещите си занимания. Със сигурност ще откриете полезни способности, които сте придобили. Кариерният експерт Sara McCord казва, че те са нещо уникално, което предлагате, и то в допълнение към всичко друго, което се очаква от вас.

Ако имате опит, който се различава от посочения, направете така, че да го обърнете в своя полза, покажете как именно този опит ви дава предимство пред останалите кандидати и защо.

Може би някое хоби ви е направило експерт в област, която е важна за фирмата, в която кандидатствате. Не е необходимо да са ви плащали за дадена дейност, за да ви е донесла полезен опит. Възможно е един финансов анализатор да умее да привлича вниманието в постовете си в Instagram през свободното си време и това да го прави подходящ кандидат за позицията на специалист по маркетинг в социалните медии. Освен това не би било проблем да докаже уменията си.

Друга чудесна възможност за елемент, който да добавите в автобиографията си, е доброволчеството. Според едно проучване на Deloitte от 2016 85% от рекрутърите са склонни да пренебрегнат някои от слабостите на CV-то ви, ако видят, че сте доброволствали. Но едва 30% от CV-тата включват доброволческа дейност.

С други думи, има какво да дадете на новата си работа – извън това, което сте научили на досегашната си позиция на пълен работен ден. Идеята е да покажете на наемащите мениджъри, че притежавате качествата, които търсят.

  1. Обърнете внимание на проблемите в организацията и покажете, че можете да ги решите

Положете усилия да направите нещо за фирмата вместо нея по време на интервюто. Това ще покаже страстта ви и ще посочи ползите, които можете да донесете на организацията.

Проучете онлайн присъствието на фирмата, вижте участията на нейни представители в медиите, говорете с познатите си, които работят там. Опитайте се да откриете болните места и възможностите за растеж. Анализирайте ситуацията и помислете за нещата, които пречат на развитието на фирмата и които вие сте в състояние да промените. Вместо върху стандартното,  в мотивационно си писмо се фокусирайте върху решенията на наболелите проблеми. Покажете, че сте си написали домашното и можете да започнете подготвени.

Можете да заложите на самоинициативността и да отделите време за проект, който ще бъде от полза на фирмата, преди да отидете на интервю. Подобен проект ще демонстрира както мотивацията ви, така и конкретни ваши умения.

Не забравяйте, че личният уебсайт е полезен инструмент, който няма еквивалент. Постарайте се да изразите себе си и да създадете имидж, който не само е подчертано положителен, но и прави извънредно впечатление.

  1. Накарайте онлайн присъствието си да заблести

Кое е мястото, където рекрутърите ви търсят, ако не са много сигурни относно вашата кандидатура? Интернет. Затова трябва да се уверите, че онлайн присъствието ви ви показва като човека, като когото искате да изглеждате.

Както трябва да приспособите мотивационното си писмо и CV-то си за работата, така трябва да го направите и с онлайн представянето си. Създаването на личен уеб сайт дава живот на кариерата ви и свързва точките в ума на рекрутърите, за да се изясни цялостната картина, отговаряща на въпроса „защо сте правилният избор“. Сайтът е новото CV. Разбира се, задължително е да имате и съвършено запълнен с точната информация LinkedIn профил.

Освен ако не сте програмист, използвайте платформи за създаване на сайтове, които ще ви спестят ресурси от всякакъв характер.

Освен това имайте предвид, че рекрутърите преглеждат всички ваши профили в социалните мрежи. Погрижете се да съответстват на представата, която искате да изградите за себе си.

  1. Покажете страстта си

От началото на имейл кореспонденцията ви до финалното интервю, ако наистина сте отдадени на идеята за заемане на позицията и харесвате фирмената култура, покажете го. Наемащите мениджъри ще могат да почувстват вашето вълнение и на свой ред ще бъдат развълнувани да продължат разговора с вас, за сметка на диалозите с по-квалифицирани, но по-малко ентусиазирани кандидати.

Свързани публикации