Как да се справите по-добре от конкуренцията на интервю за работа

Как да се справите по-добре от конкуренцията на интервю за работа

Опитът и професионалната ви история не са единствените фактори, които имат значение за вашия успех при кандидатстване за нова работа. Представянето ви по време на интервюто – и всичко, свързано с този процес – може да наклони везните изцяло във ваша полза. Дори CV-то ви да не е така впечатляващо, колкото на друг кандидат, вие все пак може да имате по-голям шанс от него, именно заради изключителното ви представяне на интервюто.  Ето какво наистина би ви дало преднина пред конкуренцията:

  1. Проактивност

Кандидатите, които през цялото време демонстрират ентусиазъм, любопитство, практическо мислене и адекватно ориентиране в ситуацията, обикновено са тези, които имат най-голям шанс да получат длъжността. Те изпъкват с това, че задават конкретни и ясни въпроси; разговарят открито и повдигат деликатни теми тактично; демонстрират сериозни познания за дейността на компанията и състоянието на съответната индустрия; ако има практически задачи към интервюто, подготвят ги на време, а дори и преди крайния срок. Всичко това показва, че тези кандидати са въвлечени, борбени и мотивирани да се представят по възможно най-добрия начин и да получат работата. А кой мениджър не би искал хора с такъв хъс около себе си?

  1. Изразителност

Тук изцяло важи максимата „не казвай, показвай“. Добрият кандидат е този, който може да разкаже за своя опит – за своите успехи или неуспехи – чрез остроумни, поучителни истории и анекдоти. Сухите факти присъстват в CV-то, но как те биват съживени и представени по истински въздействащ начин е това, което ще създаде силно впечатление. Ако сте управлявали голям екип от хора, разкажете анекдот, който да демонстрира най-ясно какво сте придобили вие като опит от това. Помислете за някои от най-често задаваните въпроси – като „Коя е най-голямата ви слабост?“ или „Как се справяте с работа под напрежение?“ – и си припомнете някоя история от вашата кариера, която би дала добър отговор на съответния въпрос. Всичко това ще ви създаде имидж на комуникативен, креативен и добре подготвен кандидат.

  1. Добра подготовка

Да бъдете добре подготвени означава да сте максимално информирани и с прилежно написано „домашно“ (тоест сериозно предварително проучване относно компанията и средата, в която тя осъществява своята дейност), така че да можете да отговорите на всеки един възможен и предполагаем въпрос. От една страна, това ще ви даде допълнителна увереност по време на интервюто, тъй като ще се чувствате спокойни, че разбирате принципа, по който дадената компания функционира и какво се изисква от вас. От друга страна, човекът, който ви интервюира, ще остане силно впечатлен от вашата подготовка и така ще разбере, че имате силен интерес към компанията и мотивация да станете част от нея. Истината е, че по-голяма част от кандидатите не отделят нужното време и усилия за толкова сериозна подготовка. Ако вие бъдете изключение от това правило, шансовете ви за успех ще се увеличат многократно.

Свързани публикации