Как да се справите с ирационалните хора в бизнеса

MGBQ17CX9F

В бизнеса се налага да общувате с всякакви хора – с различни професии, в различни възрасти, с различни характери… Някои от тези хора проявяват ирационалността си твърде ярко. Chris Myers от екипа на сп. Forbes дава полезни съвети как да се справите с този проблем.

При някои хора движещата сила се нарича амбиция, а при други мотивацията е свързана със стремеж за промяна на света, в който живеем. Има основания да се твърди, че можете да постигнете целите си, ако на личностно ниво успеете да откриете двигателя за развитие на човека, който стои срещу вас. Разбира се, има ситуации, в които дори този подход не работи. Понякога поведението на хората не изглежда като резултат от логична мисъл. Понякога хората просто са ирационални.

Умението за справяне с ирационалните хора е особено важно за предприемачите и лидерите, тъй като често в професионалния им път им се налага да се изправят пред трудно поведение. Не е лесно, но има начини за справяне с подобно предизвикателство и те могат да бъдат обобщени в три основни напътствия.

Проявявайте емпатия

Най-важно е да разберете, че всеки може да се държи ирационално понякога, дори вие самите. Когато стане напечено, факторите, които влияят на поведението ни, са много. Хората срещу нас обаче не виждат общата картина, а само най-очевидното. Личните проблеми, стресът, невидимите тревоги влияят на поведението ни. Най-добрият начин да реагираме на ирационалното поведение е да помним това и да проявяваме емпатия.

Съпричастността може да разсее напрежението. Приемете чувствата на другия човек, признайте ги за валидни, не ги коментирайте, не ги оценявайте. Ирационалният човек най-малко се нуждае от това някой да му каже, че греши в убежденията или в емоциите си. Дори те да са заблуда, преживяването им е съвсем реално за човека, който ги изпитва. Най-лошото, което можете да направите, е да го накарате да се отбранява.

Идентифицирайте отключващите фактори

Обобщаването, етикетирането и определянето на някого като „луд“, „шантав“, „неразумен“ и т.н. е най-лесно. Но няма да помогне. Ирационалното поведение не е постоянно състояние, то има приливи и отливи. Втората стъпка към преодоляването на напрежението след проявяването на емпатия е да разберете какво го задейства.

За да узнаете какво предизвиква ирационалното поведение на другите, на първо място трябва да анализирате себе си. Какво ви разстройва, какво ви вбесява, какво ви изкарва извън кожата ви? Ако знаете, че ваш колега се изнервя всеки път когато има проблем с преговорите с инвеститорите, постарайте се да контролирате внимателно тези взаимоотношения. Опитвайте се да разпознаете ситуациите, които биха предизвикали ирационален отговор, и да ги предотвратите. Ако не успеете, все пак ще сте подготвени да се контролирате и да бъдете съпричастни.

Бъдете уязвими и опитайте да осъществите връзка

Една от най-лошите грешки, когато сте изправени пред ирационален човек, е да бъдете войнствени. Не се опитвайте да докажете, че сте прави, съветва Myers. Ще трябва да устоите на изкушението да спорите, дори да е очевидно, че другият не е прав. Най-добрата тактика е да се държите човешки, да бъдете уязвими, а не нападателни.

Можете да бъдете силни и решени да се справите с проблема, въпреки че сте открити и уязвими. Способността да успокоявате хората е ценно умение, което всеки добър лидер следва да култивира. Всичко произтича от искрената вяра в ценността на другия.

Свързани публикации