Как да се справите с нарцисист на работа

Как да се справите с нарцисист на работа

Професионалният ни път понякога ни среща с хора, с които бихме предпочели да не общуваме, ако можехме да избираме. Това налага да изградим стратегии за справяне с междуличностните проблеми, за да водим успешна комуникация и да си вършим работата.

Влиянието на един нарцисист в офиса може да бъде отровно, още повече когато той е в позицията на шеф. Такъв човек е фокусиран върху себе си и е склонен да поема рискове от името на другите. Неговата цел винаги оправдава чуждите средства. Въпреки това вие трябва да си свършите работата професионално. Трудно е да избегнете контакт с нарцисиста, но неговите действия са относително лесно предвидими. Ето кои са правилата за действие, обобщени от Geoffrey James за Inc.

  1. Не вземайте обещанията му на сериозно

Нарцисистите са най-егоистичните хора. Докато някои егоисти все пак изпитват симпатия, нарцисистите са напълно лишени от нея и се интересуват единствено от себе си. За нарцисиста останалите хора просто не са истински. Те са само пионки, които трябва да бъдат премествани, за да получи той онова, което иска.

Когато иска да получи нещо, нарцисистът ще ви каже точно това, което искате да чуете. Каквото и да казва, не му вярвайте. Моментът, в който стане ясно, че не може да изпълни обещанието си, то се изпарява от паметта му, сякаш никога не е съществувало. За него обещанието не е истинско, защото и вие не сте.

  1. Никога не му казвайте, че греши

Нарцисистът не може да се справи със загубата, тя заплашва цялата му грандиозна представа за самия него, която се опитва да предпази. Нарцисистът се отнася към всекиго, който се изпречи на пътя му, като към враг – не само трябва да бъде победен, но и омаловажен.

Когато изгуби, той ще твърди, че „всъщност е спечелил, защото…“ Когато се сблъска с доказателство, че е бил надминат, той ще твърди, че отсрещната страна мами. Дори да му докажете, че е изгубил съвсем честно, нарцисистът ще отрече, че изобщо е участвал в съревнование или спор.

  1. Не се увличайте по неговия чар

Нарцисистът включва чара си, за да успокои емоциите на онези, които е излъгал. Той обича да изглежда щедър и великодушен. Той би подкрепил благотворителна кауза, стига да е публично, но би се измъкнал от плащане, когато никой не гледа. Обърнете внимание, тези трикове се улавят лесно.

  1. Действайте чрез помощниците му

Нарцисистът, който разполага с власт, задължително се заобикаля от почитатели или подмазвачи (понякога дори с членове на семейството), които стават експерти в това да го манипулират чрез собствената му суета. Освен ако не планирате да станете един от тях, трябва да се научите да действате посредством тези негови помощници, ако очаквате той да изпълни поетите към вас ангажименти.

  1. Радвайте се, че не сте не негово място

Дупката в душата на нарцисиста никога не може да бъде запълнена. Нищо не му е достатъчно, за да се почувства отново цял. Похвалите, вещите и славата никога не са му достатъчни. Хората са само пионки, той няма пълноценни връзки, дори с близките си.

Ако наистина харесвате работата си или пък се налага да запазите поста си и да продължите да изпълнявате задълженията си, следвайте съветите на James за справяне с нарцисистите. Ако положението стане нетърпимо и имате други опции, обаче, ви съветваме да изберете тях. Когато работата противоречи на личната ви ценностна система и се налага да заобикаляте етическите си принципи, обикновено това означава, че не е вашата работа. Защото тя е нещо повече от условие за получаване на заплата и вярваме, че може да носи удовлетворение на всекиго.

Свързани публикации