Как да се справяме с отказите?

Независимо колко амбициозни, самоуверени и опитни сме, винаги съществува възможността да се сблъскаме с един проблем, който има сериозно въздействие върху настроението и перспективите ни. Става дума за отказите – кандидатстваме някъде за работна позиция и ни отхвърлят. Познато е, нали?

Качествата на един човек не винаги са гаранция за успехи. Може да сме отлични професионалисти, да имаме богат опит, да владеем много умения и квалификацията ни да е страхотна. И въпреки това, нищо не ни гарантира, че когато дойде време за кандидатстване, ще бъдем предпочетени. Отказите са (чисто статистически) повече от назначенията. И е добре да се научим да живеем с тях. Защото тихото или не дотам тихо страдане е разбираемо, но не носи никакви реални ползи. Колкото по-бързо и неемоционално преодолеем ситуацията, толкова по-добре – при това, във всеки аспект.

Струва си да се чуе тезата на Ейми Бейтман – кариерен специалист с много ценни и практически ориентирани съвети. Тя обяснява защо се стига до откази от назначения, какво стои като процес зад кандидатстването и как да преодолеем една подобна ситуация. И нещо много ценно можем да открием в това нейно видео – как да извлечем максимална полза от един отказ и как да запазим самочувствието си. Безспорно, тези съвети са от полза. Чуйте ги и ще се убедите.

Свързани публикации