Как да сте ефикасни в търсенето на работа

Какво е ефикасност? Уикипедия дава примера със запаления килим – ако на килима гори хартия, можем да я угасим с чаша шампанско или чаша вода. И в двата случая ще сме ефективни – пожарът ще е загасен. Но ефикасността се измерва с цената на шампанското и водата – водата е много по-евтина и не оставя трайни следи по килима, значи използването на вода е по-ефикасно. Същевременно оставянето на нещата, както са си, биха довели до изгаряне на килима.


Как изглежда този пример в търсенето на работа?

Трябва да си осигурим трайна и максимално добре платена заетост за нашите възможности (килимът е запален).

Първо, трябва да преценим възможностите си съвсем открито и точно. Какво най-добре можем, какво ни прави удоволствие да правим? И същевременно – какво се търси на пазара на труда и какво се очаква да се търси в бъдеще време (подбираме средствата за гасене на пожара). Тук не трябва да пестим време и средства. Трябва да се използва всяка налична възможност за събиране на информация за пазара на труда – телевизия, вестници, интернет, но и близки, познати, приятели, съученици, съседи, колеги и т.н. Целта е да придобием максимално пълна представа, за да можем по-лесно да намерим своето място в пазара на труда. То представлява най-добрият компромис между нашите желания, умения и възможности.

След като сме си избрали желано занимание (едно или повече), е добре да направим списък с фирмите, които имат такива позиции. Започваме естествено от най-добрите. Няма никакъв смисъл да си търсим работа при недобри работодатели. Никой не желае да му е зле. Нека оставим тях за в краен случай. Как да го направим? Отново познатото събиране на информация отвсякъде.

Следва подготовката на документите според най-добрите стандарти за това, което търсим (тук вече чашата вода за гасене е пълна и остава гасенето, т.е. кандидатстването). Тук грешките и претупването не позволяват на голяма част от хората да стигнат на следващ етап – интервю. Например при току що завършилите студенти този процент е около 70%!

Кандидатстването е най-често бърканият процес в цялата последователност. Повърхностното отношение към него носи и повърхностни резултати. Неправилен избор на канал за кандидатстване, непроследяване или направо забравяне на кандидатурата, неявяване или неподходящо държане на интервю затварят вратите на повечето от иначе потенциално успешните кандидати (тук просто трябва да излеем водата върху горящото място, а не върху друга част на килима).

 

Ефикасност в криза

В условията на криза в общия случай няма как да разчитаме на (съществено) увеличаване на приходите. В такъв случай трябва да ограничим разходите, като запазим целите си или си ги увеличим (за да печелим или да имаме повече).

В личен план ефикасността означава осмисляне на личния и професионален живот, целите, които имаме и средствата и разходите за постигането им.

В личен план целта очевидно е щастие. Важно е обаче да знаем, че щастието и успеха са лични и динамични. Т.е. всеки човек сам за себе си разбира успеха и щастието по различен начин. Същевременно това разбиране се променя с времето (динамичност), т.е. това което ни носи щастие днес и смятаме за успех, утре вече е заменено с друго, независимо дали сме го постигнали или не.

Най-важното в нашия ред на мисли обаче е нашата лична дефиниция за целите ни. Едва след това можем да се съсредоточим върху начините за постигането им и да изберем най-ефикасният, т.е. с най-малко усилия и средства. Избягването на самозаблудата и точното дефиниране биха ни спестили много.

Накрая ни трябва упорство и малко късмет.

Статията е публикувана в броя на в. „Преса“ на 1 февруари

Свързани публикации