Как да си намерим работа, без да имаме връзки?

0E0M5W9O3V

Голямо и сериозно предизвикателство в наши дни е да успеем да си намерим работа без да ни бъде ударено едно рамо от някой вътрешен човек, когото познаваме. Разбира се, чудесно е да се възползваме от тази опция, ако я има (и ако не е директен „парашутизъм“, който не е приятен за никого в работното ви обкръжение). За разликата между връзкарството и контактите – повече тук. Но това невинаги е възможно, дори напротив – в повечето случаи ще се налага да се борите сами. Но намирането на работа в тази ситуация не е „Мисията невъзможна“. А дори да го виждате така – ето ви няколко полезни „насоки“, с които да се превърнете в Том Круз и да направите задачата изпълнима.

Съставете списък с близки и познати

Всъщност всички – по един или друг начин – имаме връзки, в постоянен контакт сме с различни хора. Не само това, но и често се оказва, че имаме много повече познанства, отколкото всъщност смятаме. Отделете време и направете списък с хората, с които поддържате връзка –  не само всекидневното ви обкръжение, но и по-далечни познати, бивши колеги, дори роднини. Днес, особено с платформи като Facebook или LinkedIn, това е още по-лесно. Запитайте се – колко от тях всъщност знаят, че си търсите работа? И знаят ли към какво сте се насочили? Когато списъкът е готов, свържете сте с тях и разговаряйте. Кой знае какво ще излезе?

Използвайте социалните мрежи

Отново се връщаме към Facebook и особено към LinkedIn. В любимата „синя“ социална мрежа, има полезни групи за хора, търсещи работа, а и понякога вашите собствени приятели могат да публикуват интересни предложения. Още повече – това е място за добър и бърз контакт с обкръжението ви. От LinkedIn ползата е дори по-голяма. Там може да разберете с какво точно се занимават в момента вашите приятели в платформата и дали някой от тях би могъл да ви е от помощ. Да не говорим, че възможностите за търсене в LinkedIn позволяват да следите обяви от различни компании, които, да речем, са във вашия сектор или професионален интерес. Поддържайте контакт с потребителите, участвайте в дискусии, демонстрирайте вашата експертиза. Това ще помогне да бъдете забелязани.

Бъдете постоянни

Последната, много важна и обединяваща точка. Всичко казано по-горе няма да има особен ефект, ако не сте напористи (но не досадни) и постоянни. Бъдете активни, гледайте позитивно и поддържайте непрекъснат контакт с онлайн и офлайн обкръжението си. Защото, реално, вие вече имате една стабилна мрежа от познанства – сега остава просто да я схематизирате, актуализирате и използвате.

Свързани публикации