Как да си намерите работа след родителски отпуск?

Как да си намерите работа след родителски отпуск?

След дълъг период на отсъствие от професионалната ви среда, заради щастието от това да сте станали родител, мисълта, че сега нямате представа как точно да се върнете „обратно в играта“, плаши. Без значение дали искате да започнете нова кариера или пък да се върнете към това, което сте правили преди майчинството/бащинството, търсенето на работа след родителски отпуск може да бъде предизвикателна задача и изисква малко по-различен подход. Хубавото е, че дори предизвикателните задачи са изпълними. Ето няколко съвета как да се справите с тази!

  1. Изяснете пред себе си какво очаквате от бъдещата си работа

Изключително важно е след това отсъствие да си направите равносметка на вашите желания, очаквания и интереси що се отнася до бъдещото ви професионално развитие. Много е вероятно приоритетите ви да са променени, след като сега до вас има нов, малък член на семейството. Например – вече не желаете да пътувате толкова много, колкото преди и да отсъствате от дома за дълго; искате да намерите позиция с по-гъвкаво работно време и възможност за работа от дома или пък искате да започнете работа в съвсем различна област, която много повече пасва на сегашното ви положение. Във всеки случай не се хвърляйте веднага върху първата възможност за работа, само защото се притеснявате, че няма да има други. Колкото по-постепенно и обмислено се върнете обратно към кариерата си, толкова по-добре ще бъде това за вас и вашето семейство.

  1. Проучете

След като прецените в каква сфера и с какъв тип работа бихте желали да се заемете, направете проучване за възможните позиции в тази ниша. Вижте какви условия се предлагат за тях, коментирайте с приятели и колеги, заемащи същите или сходни длъжности, какви са плюсовете и минусите им. Вероятно на този етап от живота ви ще имате нужда от по-добър баланс между работа и личен живот, затова е изключително важно да разберете коя от тези евентуални възможности може да ви донесе именно това.

  1. Създайте си план за действие

Както сме казвали многократно, процесът на търсене на работа е почти толкова ангажиращ, колкото и самата работа. В случая, това може да бъде добра „разгрявка“ за вас. Заложете си план за търсене на работа, но също и за подновяване на вашите професионални умения и компетенции. Създайте си профил в LinkedIn (ако вече нямате такъв) и започнете да подновявате или инициирате комуникация в средата, която ви интересува. Обновете знанията си за професионалната ви сфера на интерес – наваксайте с важните промени, иновации и цялостното развитие на съответната индустрия. Ако се чувствате „ръждясали“, винаги можете да се запишете на онлайн курс, с който да опресните или обновите знанията си от дома. Най-хубавото на всичко това е, че можете да го правите в домашни условия и детето ви да бъде постоянно около вас.

  1. Не забравяйте за нетуъркинга

Никога не знаете откъде и кога може да изскочи добро предложение за работа. Затова е важно да се опитате да поддържате интензивен контакт с бившите си колеги и да останете във връзка с други хора от вашата професионална среда. Нещо повече – бъдете отворени към нови приятелства и покрай вашето дете. Родителите, с които се запознавате на площадката, или когато изпращате своя син/дъщеря на детска градина или училище, са един добър потенциален източник на възможности за работа.

  1. Създайте добро първо впечатление

Ако всички стъпки до тук са довели до позитивна развръзка и сте намерили място на което бихте желали да работите, е важно да направите добро първо впечатление. В конкретната ситуация това може да се случи чрез адекватно и искрено адресиране на вашето отсъствие от професионалното ви поле. Какво имаме предвид? Важно е в мотивационното си писмо, а и на самото интервю, да обясните защо има такава „дупка“ във вашата кариерна хронология и как, въпреки това, вие сте успявали да поддържате „професионален тонус“ през това време. Акцентирайте върху това, че в този период вие сте следили активно случващото се в съответната сфера и се връщате обратно подготвени и мотивирани. Демонстрирайте, че следите развитието на средата, че познавате последните технологии, важните иновации, запознати сте с новите методи на работа и т.н. Всичко това ще покаже както на рекрутъра, така и на мениджърите, че въпреки вашето отсъствие, вие сте в крак със случващото се и сте добре подготвени за завръщане.

Свързани публикации