Как да станете по-добър събеседник?

Как да станете по-добър събеседник?

Въпреки чудесните резюмета, богатото портфолио или силните препоръки, директният разговор с бъдещ партньор, клиент, дори работодател, остава един от основните и най-решаващи фактори за потенциалните професионални взаимоотношения. Важно е да умеете да водите разговорите правилно, за да оставите възможно най-добро впечатление и да провокирате у човека срещу вас усещане за уважение и разбирателство. Ето какво трябва да имате наум в тези ситуации.

Покажете истински интерес

Отдайте пълното си внимание на човека, с когото водите разговор. Не се озъртайте, не гледайте телефона или часовника си, не въртете очи. Още повече – ако сте на шумно и многолюдно място, направете жест и отправете покана да се преместите в някое по-уединено кътче. Задавайте въпроси, смислени и свързани с това, което чувате. Нека събеседникът ви разбере, че сте истински увлечен и че полагате усилия да разберете неговата гледна точка. Говорете по-малко, слушайте повече. Слушайте с емпатия.

Използвайте вълшебния израз: „Кажи ми повече!“

Повечето хора не само харесват, но и имат нуждата да говорят за нещата, които ги вълнуват, в които са въвлечени и в които хвърлят своята енергия. Затова е и добра стратегия да започвате разговора с „Разкажи ми!“, „Кажи ми повече!“, „Въведи ме!“ И не само това – избягвайте да задавате въпроси, на които може да бъде отговорено с просто „да“ или „не“. Провокирайте събеседника си с отворени въпроси, над които може да изрази свободно мнение и да разсъждава. Демонстрирайте интерес към неговата позиция, към неговата история, към неговата личност и – разбира се – към работата му.

Казвайте името на събеседника си

Известният американски автор Дейл Карнеги е казал: „Името на човек за самия него е най-сладкият, най-важният звук на всеки един език.“ Споменаването на името на човека, с когото говорите, е нещо което прави страхотно впечатление! Често, разбира се, е трудно да запомним името още от първият път – кой не е изпадал в конфузни ситуации заради това? Въпреки това – опитайте се да станете по-добри в запомнянето! Упражнявайте го – докато се запознавате, например, веднага повторете името на човека: „Приятно ми е да се запознаем, Георги!“. Намерете начин да го споменете отново скоро след това, поне 2-3 пъти. Когато разговорът ви приключи, не забравяйте отново да се обърнете поименно – „Беше ми приятно да се запознаем, Георги!“ Доброто впечатление, което ще създадете, е сигурно.

Съгласявайте се сърдечно, изразявайте несъгласие меко

Винаги е чудесно, когато някой се съгласи с нещо, което сме казали – създава усещането за спонтанно възникнала връзка, за нещо което ни свързва, сближава. Това напълно важи и за бизнес отношенията и предразполага към увереност и спокойствие у човека отсреща. Важно е обаче, когато изразяваме несъгласие със събеседника си – независимо колко силно е то – да го правим въпреки това с лекота и спокойствие, не агресивно и в никакъв случай не нападателно. Напротив, задавайте повече въпроси, за да си изясните неговата позиция, не използвайте обидни епитети и ненатрапчиво изложете своето мнение. Лесно е да създадем добри отношения, когато сме съгласни с другия, но по-важно е да можем да запазим уважението и разбирането (разбирането не предполага задължително съгласие), когато не сме на една вълна.

Не прекъсвайте и не сменяйте темата

Много често се случва да прекъсваме събеседника си, довършвайки изречението му от ентусиазъм, че го разбираме толкова, толкова добре. И въпреки, че намеренията зад това действие вероятно са изцяло добри, по-хубаво е да се старате да ги удържате. В противен случай не позволявате човекът срещу вас да довърши мисълта си, а може и да създадете усещане за припряност – сякаш искате срещата да приключи по-бързо. Винаги – въпреки напиращия ентусиазъм – оставяйте достатъчно пространство, достатъчно време, на събеседника си да се изкаже и довърши мисълта си. Търпението  и съобразителността ви несъмнено ще бъдат оценени.

Свързани публикации