Как да структурираме деня си за максимална продуктивност?

Как да структурираме деня си за максимална продуктивност?

Много хора днес се оплакват от дължината на работния си ден – от тежките осемчасови смени, които смачкват продуктивността им. Не случайно новината, че Швеция минава на шестчасов работен ден впечатли хиляди и обиколи интернет за изключително кратко време. Скорошно проучване осъществено от Draugiem Group показва обаче, че работните часове не влияят върху продуктивността ни. Това, което определя нашия работен тонус е отношението между работата и почивките ни през деня. Изследването показва, че идеалното съотношение между тях е – 52 минути работа и 17 почивка. Изследваните служители, които стоят в тези или близо до тези граници, са показали изключително високи резултати в работата си – фокусът върху задачите им е бил впечатляващ.

За това има научно обяснение – мозъкът ни има енергията да работи на „високи обороти“ за средно един час, след което преминава в режим на пестене на енергия – тук именно продуктивността и мотивацията ни спадат драстично. Често се случва, когато усетим умора и че започваме да губим фокус, да продължаваме да „натискаме“ и продължаваме с работата. Отдаваме се на почивка чак когато сме изключително изтощени, като обикновено си взимаме дъх с преглед на facebook, клипчета в youtube или друг тип сърфиране в мрежата.  Вместо да се борите с липсата на фокус и усещането за умора след три плътни часа работа например, научете се да го правите като по часовник на всеки един час. Давайте си почивки винаги, когато усетите, че започвате да се разсейвате. Усетите ли, че тези паузи наистина ви действат положително, след това ще ви бъде все по-лесно да спирате работата си веднага, когато усетите, че имате нужда, без инатливо и машинално да изкарате часове без „свеж въздух“.

Какво бихте могли да направите, за да оптимизирате деня си по този начин? Ето няколко насоки:

  1. Разбийте деня си на интервали

Разделете деня си не според задачите, които имате, а според нуждата от почивка, която надяваме се вече сте осъзнали. Оптималното съотношение, както споменахме,  е 52 минути работа на 17 почивка, но за вас тези цифри могат да варират малко. Във всеки случай – разделете деня си на такива равни интервали и отнесете задачите си към тях.

  1. Не се разсейвайте

По време на този един час, в който енергията ви е супер висока, не се отдавайте на разсейките, които постоянно ни дебнат – facebook, YouTube, интересни статии в интернет и прочие „залъгалки“. Оставете всичко това за някоя почивка.

  1. Правете истински почивки

Не, тези 17 минути, които си отделяте, за да си „поемете дъх“, не са правилния момент да наваксате с имейл кореспонденцията си или да прозвъните няколко бързи телефона по работа. Всичко това оставя мозъка ви закачен за задачите и му дава малко пространство за презареждане. Важно е почивката напълно да ви откъсне от работата – напрвете кратка разходка, почетете, поговорете с някой колега за някоя интересна, но далечна на работата ви тема. Иначе казано – това е моментът, в който вие трябва да се разсеете от задачите си, за да ги свършите след това оптимално добре.

  1. Не чакайте тялото ви да каже, че имате нужда от почивка

Ако усетите, че вече сте твърде уморени, за да продължите, значи вече сте пропуснали правилния момент за почивка. Тогава бихте имали нужда от много по-голямо презареждане и иначе кратките 17 минути няма да са достатъчни. Затова е важно да следвате графика си от интервали – дори да се чувствате добре и енергични, почивайте. Така тази енергия ще бъде запазена и няма да се загуби.

Опитайте! Разделете деня си на равни интервали, откъсвайте се истински от работата си по време на почивките, бъдете методични в този си подход и ще видите колко високо ще скочи продуктивността ви!

Свързани публикации