Как да създадем в офиса подходяща среда срещу загуба на концентрация

Едно интересно проучване показва, че средностатистическият работещ прекъсва работата си, за да обърне внимание на нещо странично, поне веднъж на всеки 11 минути. Нужното време след това той да се концентрира напълно обратно върху работните си задължения е цели 23 минути.

Отгоре на всичко, повечето хора се опитват да работят по няколко проблема едновременно, въпреки че първото правило на проектния мениджмънт е да приключвате последователно задачите. Често преминаването от тема в тема се случва само в рамките на минути. Като добавим и обстоятелството, че съвременният човек напълно е загубил способност да се фокусира, става очевидно, че в днешно време спокойната и съсредоточена работа е почти невъзможна.

Марк Маккена, ръководителят на дизайна в една от най-успешните компании за офис обзавеждане – американската Steelcase, обяснява накратко в следващото видео за Entrepreneur как да създадем среда, която да ни предпазва от смущения и да ни направи по-ефективни.

Интересно е да се отбележи, че сред идеите, които той дава, е все пак да ползваме прегради между различните работни места (а това може да се направи и по много креативни начини, както ще видите във видеото), както и да изключим нотификациите си за мейли и съобщения.

Свързани публикации