Как да успокоим нервите си преди интервю за работа?

Как да успокоим нервите си преди интервю за работа?

Да ви се обадят за интервю за работа винаги е чудесна новина – означава, че сте с една крачка по-близо до желаната позиция. И макар да знаете, че сте чудесно подготвени за това ново предизвикателство, все пак се усещате неспокойни за предстоящото интервю. Притеснението, разбира се, е напълно и абсолютно нормално. Все пак интервюто за работа не е нещо, което се случва ежедневно и с което се свиква. Особено, когато е и следваща важна крачка във вашата кариера. Ето няколко предложения как да туширате притесненията и да се отпуснете за големия ден.

  1. Подгответе се за въпросите

В известна степен интервюто за работа прилича на изпит. И макар да нямаме конспект, който включва всички въпроси, които ще ни бъдат зададени, то поне някои са ясни. „Разкажете ми за себе си?“, „Каква заплата очаквате?“, „Коя е най-стресовата ситуация, която сте преживели в последната си работа и как се справихте с нея?“, „С какво смятате, че ще допринесете за нашата компания?“ и прочие подобни питанки са почти винаги присъстващи. Подгответе се за тях предварително. Това ще ви даде доста по-сериозна допълнителна увереност.

  1. Репетирайте

След като вече имате готови отговори, добра идея ще е да ги репетирате. Например пред огледалото или най-добре – в разговор с ваш близък, с когото да „изиграете“ ситуацията на интервюто. Напишете вашите предварително подготвени отговори, запомнете ги и след това изрепетирайте цялата среща с някого. Целта ви тук е да използвате само опорни точки от написаното, да говорите свободно върху тях, да импровизирате. Важно е да овладеете и езика на тялото си. Трябва да стоите спокойно, да не жестикулирате твърде много, да не „кършите“ пръсти и да не извършвате прочие подобни движения, които показват на интервюиращия, че сте притеснени и евентуално – неуверени. Това е немалко предизвикателство, но с достатъчно репетиции ще успеете да свикнете и да се отпуснете. Разбира се, ако няма с кого да изиграете този момент, винаги може да направите интервюто пред камерата на компютъра или телефона си, а после да изгледате материала и да оцените представянето си. Във всеки случай – репетицията е основна част от подготовката. Не я пропускайте!

  1. Проучете евентуалния си работодател

Вероятно сте добре запознат с цялостната ситуация във вашия сектор, но какво знаете за компанията, в която кандидатствате? Направете си малко изследване – какви са последните й дейности, каква е политиката или офис културата, кои са най-големите проекти, кои са партньорите и т.н. Списъкът е безкраен. Важното е да бъдете „въоръжени“ със знание. Това ще ви позволи да правите коментари, когато е удачно, да задавате конкретни въпроси свързани с дейността на компанията или иначе казано – да покажете заинтересованост, която светкавично ще предразположи интервюиращия. За самите вас пък това ще донесе повече спокойствие – ако именно интервюиращият реши да стреля първи и да проучи доколко сте запознат с мястото, на което кандидатствате, ще можете да отговорите с лекота и убедителност.

  1. Потренирайте

Нищо не тонизира така добре както тялото, така и мозъка, като една ударна тренировка. Без значение дали ще потичате в парка, ще отидете на фитнес, ще направите йога упражненията си. Изключително полезно ще е да отделите поне един час в деня на интервюто, за да направите няколко упражнения. Защо? Защото тренировката ще повиши вашия тонус, т.е. ще се почувствате активни, в добро физическо и психическо състояние, което пък ще ви донесе допълнителна увереност и спокойствие на самото интервю.

  1. Починете си добре

В деня преди интервюто не се преуморявайте, а вечерта си легнете рано. Опитайте се да си починете възможно най-добре. Да отидете недоспали на интервю няма да ви донесе нищо добро. От една страна, сенките под очите и спорадичните прозевки гарантират лоша оценка. От друга – самите вие няма да сте в най-добрата си форма. Мозъкът ви няма да работи на пълни обороти, няма да реагирате адекватно на ситуации и въпроси, ще сте несъсредоточени, може би нервни и в лошо настроение. Дори да имате невероятна автобиография, тя най-вероятно няма да успее да спаси интервюто за вас в такъв случай.

Свързани публикации