Как да водим оперативките успешно?

 

NQQ2PJW1JM

Рядко екипните срещи в офиса се приемат на драго сърце. Обикновено, след призив към оперативка, се чуват тихи негодувания като „наистина ли трябва?“, „защо отново?“ и прочие. Още по-лошо е когато малко след началото на срещата, всички започват възможно най-скришом – но не и за вас, уви! – да прокрадват погледи към телефоните си, да се прозяват, да гледат мечтателно през прозореца. И така, невдъхновено и отегчено, до края. За да не се случва всичко това и за да проведете едно истинско смислено събрание е важно да грабнете вниманието на колегите си още от първите няколко минути. Ето няколко съвета как това може да се случи.

  1. Кажете на всички отново за какво сте се събрали

Да, по-рано сте обиколили навсякъде из офиса и сте казали защо трябва да се срещнете, но нактратко. Или сте написали съобщение. Сега е моментът обаче да отделите време и да обясните защо тази причина е толкова важна. Обяснете също защо присъствието на вашите колеги там е важно – акцентирайте върху нуждата от тяхното мнение, гледна точка или съвет. Нека всеки, който присъства на срещата, е действително там с някаква цел и почувства, че участието му е смислено.

  1. Бъдете позитивни

Начинът, по който стартирате, ще зададе и тона на цялата среща след това. Ако започнете с оплаквания, обвинения и изрази на недоволство, почти сигурно е, че до края на оперативката лошото настроение ще преобладава. Удръжте критиките (ако има такива) за по-късен етап и ги поднесете деликатно. Вместо това започнете с няколко добри думи и поканете колегите си да направят същото – нека различните екипи се похвалят с изпълнението на важна задача или следващата постигната стъпка в голям проект. Не е задължително да е нещо в огромни мащаби, важното е да е позитивно и мотивиращо.

  1. Споделете някоя добра статистика или вдъхновяващ цитат

Постигнали сте някакъв прираст или имате някакъв друг тип положителни данни – споделете ги! Нека колегите ви се зарадват и коментират. Ако няма такава статистика, започнете с някой вдъхновяващ цитат, върху който да дискутирате заедно. Всичко това може би изглежда като ненужна загуба на време, но ползата е голяма. По този начин ще успеете да въвлечете колегите си в срещата, създавайки поле за дискусия, ще грабнете вниманието им и ще събудите интереса и креативността им.

  1. Разкажете история

Светът е пълен с различни, интересни, забавни и поучителни анекдоти. Ако не искате да взимате наготово, измислете си сами. Важно е, разбира се, да е съотносим по някакъв начин към темата на срещата. Нека е забавен, хитър, с интересен извод, който да провокира дебат, но и усмивки. Разказването на история винаги е добър подход, защото разчупва формалната атмосфера, сплотява и най-важното – увлича не само ума, но и сърцето. Грабнете ли внимането на колегите си по този начин, очаквайте ползотворна среща с чудесна атмосфера.

Това са само няколко начина, по които можете да започнете оперативката си. Може да изберете само един от тях, може да изпробвате комбинация между някои от тях или да измислите свои. Каквото и да решите, основната ви цел трябва да остане позитивното въвличане на вашите колеги в срещата – направите ли това, считайте че всичко ще премине чудесно.

Свързани публикации