Как да възвърнете самообладанието си в стресови ситуации?

Как да възвърнете самообладанието си в стресови ситуации?

Стресът върви ръка за ръка с работата. Независимо дали напрежението идва от личния ви живот или е от чисто професионално естество, има дни, в които ви се струва, че най-лошият възможен сценарии се случва. Дори и да оставим тези патови ситуации настрана, стресът често е ежедневен – крайни срокове, десетки натрупани задачи или различни проблеми идващи от фактори, върху които нямате контрол. Всичко това е неизбежно, но далеч не трябва да се примирявате с него. Да, не можете да избегнете стресовите ситуации, но можете да се научите да се справяте с напрежението и да намалявате ефекта му, както върху работата ви, така и върху самите вас. Ето няколко техники, които бихте могли да опитате.

  1. Дишайте!

Базисен и напълно буквален съвет. В напрегнати ситуации, под влияние на вълнението, човек започва да диша по-бързо и насечено. Този ритъм не е никак благоприятен за организма ви и по-точно – за мозъка ви, който в тези моменти не получава достатъчно кислород и така мисълта ви се „замъглява“. Затова, когато усетите, че нещата стават напечени, наложете си почивка, излезте на прозореца и поне пет минути дишайте бавно и дълбоко. Така повече кислород ще достигне мозъка ви, ще се успокоите и рационалното ви мислене (а не адреналиновото, което не винаги води до добри резултати) ще се възвърне и бихте могли да погледнете проблема от друга перспектива и да намерите нужното решение.

  1. Изберете позитивното мислене

Това звучи като безполезно клише, но всъщност далеч не е така. Фокусирайте мисленето си не върху проблема, а върху възможните решения. Мислете в положителна посока – всеки проблем може да се разреши, а от всяка ситуация има изход. Дори да ви звучи малко налудничаво, научете се да говорите на себе си – ако не на глас, то поне на ум. Този своеобразен „разговор“ стимулира мозъка ви да работи буквално сякаш сте в дискусия с някого, а това е предпоставка за по-добри решения и градивно мислене.

  1. Бъдете пример

Важно е да не забравяте – тези от вас, които са на лидерски позиции – че имате екип, който стои до вас и за който вие трябва да бъдете пример. Това не е никак малък стимул – ако изпуснете нервите си, признаете поражение или изпуснете ситуацията извън контрол, доверието на екипа ви към вас ще намалее. А това е нещо, което не искате да се случва. Имайки това предвид, старайте се винаги да държите твърда позиция и да показвате възможно най-хладнокръвно поведение, дори да не се чувствате така. В един момент тази увереност ще стане не само външна, но и вътрешна.

  1. Потърсете пример

Всеки един от нас има свои „примери за подражание“. Те могат да са всякакви – от ваши бивши мениджъри, колеги, до учители, преподаватели, успешни бизнес фигури, близки и приятели,  дори писатели или литературни герои. Всеки намира своето вдъхновение у различни хора. В такава ситуация – докато си поемате дълбоко дъх на прозореца, например – задайте си въпроса „Какво би направил той/тя, ако бе в моето положение?“. Какво биха казали, как биха реагирали, с какво биха ви помогнали, ако са до вас в момента? Дори този размисъл да не ви доведе до конкретни идеи, то със сигурност ще ви успокои, което само по себе си ще е голямо постижение.

  1. Отдайте се на брейнсторминг

Това е друг метод, който съсредоточава вниманието ви върху решението на проблема, а не върху самия проблем и неговите плашещи измерения. Съберете екипа около себе си и започнете – в спокойна и приятна атмосфера – да мислите свободно и креативно върху възможни решения. Ситуациите на брейнсторминг обикновено са приятни, тъй като всички ограничения падат, формалността изчезва и мисълта започва да се рее свободно. Предвид стреса, това е добър начин за отклоняване на вниманието от проблема, докато всъщност работите по решаването му. Да не говорим колко брилянтни и изненадващо добри идеи се раждат именно чрез брейнсторминг.

  1. Фокусирайте се върху голямата картинка

Ситуацията е патова и стресът е голям, да. Но това не е краят на света. Може да създаде напрежение, проблеми, санкции или загуби, но това е временно. Добре е да тренирате себе си и да се отучите от начина на мислене, който прави „от мухата слон“. Да, този проблем, който е възникнал със сигурност не е приятен, но ако погледнете по-глобално – вероятно някой вече е минал през него и го е разрешил. Или дори да не се е справил, това не е било фатално. Всичко е поправимо и подлежи на промяна. Всеки е преминал през някакъв провал или проблем, който не е успял да разреши. Това е опит, който учи и който ще ви помогне за следващ такъв случай. Пък и ако наистина погледнете голямата картинка по-внимателно, ще се окаже, че драмата далеч не е толкова тежка, колкото си мислите. Научете себе си да се отдалечавате от ситуацията и ще видите колко успокояващо и мотивиращо ще ви подейства това.

  1. Представете си възможно най-добрия сценарий

Извиквайте в главата си представата за това, че сте се справили успешно с проблема – че сте измислили добро и смислено решение, което ви е изкарало победители от тежката ситуация. Помислите си за това как бихте се почувствали тогава, какви ще са реакциите на другите около вас, как това ще подейства на положението ви, на професионалния ви профил, на експертизата ви. Изградете възможно най-детайлна визия за този ваш звезден и победоносен образ. Ще видите колко по-спокойни и мотивирани ще бъдете тогава, решени да се справите със създалата се ситуация на всяка цена.

Свързани публикации