Как да запазим позитивната нагласа, докато търсим нова работа?

Как да запазим позитивната нагласа, докато търсим нова работа?

Обикновено процесът на търсене на работа се дели най-общо на два периода. През първия сме мотивирани и развълнувани какви оферти и предложения ще открием. Търсенето на работа обаче е дълъг процес – кандидатстваме на различни места, прекарваме дни, понякога седмици в чакане на покана за интервю. Тези обаждания обаче често не се осъществяват. Дори да се стигне до интервю пък, случва се и да не продължим напред. И тогава достигаме до втория период – сблъскваме се песимизъм и отчаяние, които ни нашепват, че скоро няма да си намерим нова работа. Ето няколко стратегии, които да използвате тогава, за да противостоите на нарастващото неспокойствие.

  1. Направете си график

Ако все още нямате успех в търсенето на работа, превърнете самото него в работа. Отделяйте по няколко предварително разграфени часа, в които да преглеждате оферти, да изпращате кандидатури, да се свързвате с хора, които биха могли да ви помогнат. Търсете нови платформи, нови оферти, нови начини, чрез които можете да намерите увлекателни и пасващи ви предложения. Продължавайте да уреждате „бизнес“ срещи – с приятели, познати, бивши колеги. Разпитвайте за евентуални възможности. В никакъв случай не се отпускайте, не прекъсвайте социалните си отношения, не спирайте да следите за нови оферти. Това ви гарантира сигурен неуспех. А обратното, ако сте активни, че със сигурност няма да изпуснете някое добро предложение, когато то се появи. А това е само въпрос на време.

  1. Поработете върху автобиографията си

Ако дълго време нямате успех при кандидатстване за работа, може би CV-то ви има нужда от промяна. Прочетете полезни статии за това какви са най-актуалните трендове при писането на автобиография. Потърсете текстове със съвети как да изградите добро и впечатляващо CV. Може би пропускате нещо някъде и тези насоки ще ви дадат необходимото „ноу хау“, за да създадете правилната формула. Ако имате профил в LinkedIn, обърнете внимание и на него по същия начин – променете го, прецизирайте информацията вътре, разработете го, включвайки се в различни групи, създавайки нови контакти.

  1. Занимавайте се с нещо странично

Винаги сте искали да обърнете внимание на ваш интерес, за който преди сте нямали време? Това е правилният момент. Развийте някое ваше хоби, което ви кара да се чувствате добре и поглъща вниманието ви. Можете да се позанимавате също така с доброволчество, да изкарате ново обучение в някаква сфера, да стартирате някаква ваша собствена странична дейност. Всичко това е важно и изключително полезно за вас, защото ще ви държи заети, концентрирани и активни. Най-лошото, което може да ви се случи, е да нямате работа и да не правите нищо по цял ден – тогава ситуацията бързо излиза извън контрол. Бъдете активни, намерете си някаква дейност, която ви увлича, и й се отдайте. Нещо повече, ако сте инвестирали времето и усилията си в нещо полезно, то спокойно може да намери място в резюмето ви и да проработи във ваша полза при следващото интервю за работа. Казано накратко, не спирайте да се развивате!

Свързани публикации