Как да започнете бизнес без (почти) никакви лични финанси?

Как да започнете бизнес без (почти) никакви лични финанси?

Имате страхотна идея, която отдавна искате да реализирате или просто желаете да достигнете до съблазнителната независимост на това сами да сте си шефове? Имате мотивация, готови сте жертвате сигурната си досегашна работа, времето си, своите усилия, подготвени сте за това, че в близките месеци няма да имате стабилен и вероятно твърде висок месечен доход. И все пак нещо ви спира – това вероятно е натрапчивата мисъл, че нямате достатъчен (или почти никакъв) стартов капитал. Няколко са основните неща, които изискват средства при стартиране на бизнес „от нулата“ – различни видове документи и разрешителни; материали или продукти; оборудване или определен тип съоръжения; офис пространство; работни разходи; такси и данъци; заплащане на служители. На този етап вариантите са два – да намалите разходите си или да потърсите начин за финансиране на вашия проект. Какво може да направите?

  1. Ограничаване на бизнес нуждите и разходите

Ако капиталът ви е малък, а идеята голяма, вероятно ще се наложи да направите известни компромиси при стартирането на проекта. Първоначално намалете мащабите му и се старайте да работите сами, без да наемате служители, на които да плащате. Приемайте по-малки поръчки, с които може да се справите без асистенция. Оставете приятния блян за приятен и модерен офис за в близко бъдеще, на този етап начало работете от дома си. Ако се занимавате с някакъв вид производство на физически продукт, то позволете си компромис с материалите в началото. Перфекционизмът е важен, но по-важно е да бъдете реалисти – потърсете по-изгодни „суровини“ за вашия продукт, които да са възможно най-евтини, но не и абсолютно неизползваеми. (Все пак, не жертвайте качеството на крайния продукт – само с качествена стока или услуга можете да пробиете.)

Така, започвайки с минимални разходи, ако бизнесът ви потръгне, постепенно ще успеете да съберете нужния капитал за разрастване. Уви, дори да успеете да сведете този тип разходи до минимум, бъдете готови да платите немалка сума за регистрация и лиценз на вашата фирма и нейната дейност. Това, за съжаление, няма как да се избегне.

  1. Външно финансиране

Има различни варианти, чрез които бихте могли да получите известен стартов капитал от външен източник. Това е полезно във всяка една ситуация. Ако нямате никакви финанси за начало – това е вариант да ги получите. Ако имате известна сума, но тя не е достатъчна, получавайки и външно финансиране, ще имате дори още по-стабилна основа. Ето няколко варианта за такъв тип набиране на средства.

  • Семейство и приятели – не изключвайте варианта да ви ударят по едно рамо, особено ако проектът ви изглежда наистина обещаващ.
  • Бизнес ангели – това са частни инвеститори, финансиращи проекти, които грабват интереса им или им изглеждат като перспективни. На пръв поглед, това изглежда фантастично и някак невероятно, но кой знае…
  • Краудфъндинг – това става все по-популярен начин за финансиране на startup проекти. Ако имате добра идея и още по-добре изградена и представена визия за нея, то можете да спечелите финансиране за почти всичко. Платформи като Kickstarter или Indiegogo са добри варианти да се запознаете с механизмите на краудфъндинга.
  • Държавни и европейски проекти –  бихте могли да кандидатствате по държавни програми за подкрепа и финансиране на малкия бизнес. Същото важи и за европейски проекти, които обикновено предлагат значително по-голямо финансиране, но имат и много, много високи изисквания.
  • Заем – това е последният и най-притеснителен начин за набиране на стартов капитал. И все пак – ако сте убедени, че бизнесът ще потръгне и ще можете лесно да въренете на банката заетите пари, защо пък не?

Да, стартовият капитал в действителност е проблем, но е проблем който може да бъде разрешен с достатъчно стратегическо мислене или готовност за компромиси. Компромиси, които по-късно несъмнено се явяват една правилна и дългосрочна печеливша инвестиция. Но за финал не забравяйте, че колкото и добре да изглежда идеята ви, повече предприемачи са фалирали, отколкото са успели да стигнат до славата. Това не бива да ви отказва, но е полезен коректив на мечтите.

Свързани публикации