Как добрите лидери се справят с некомпетентни или демотивирани служители?

Как добрите лидери се справят с некомпетентни или демотивирани служители?

Добрите мениджъри трябва да знаят как да работят с различни типове хора – дори и с тези, които им се иска просто да уволнят. Но както добре знаем, уволнението не винаги е опция, макар и често да изглежда като по-лесното решение. Затова всеки бизнес лидер трябва да знае как да мотивира служителите си, как да работи заедно с колегите с по-труден характер и как да приобщава тези, които странят от екипа. Това е нелека задача, знаем го, но именно заради това ви предлагаме няколко съвета, които бихте могли да използвате.

  1. Установете ясен начин за комуникация

Ужасно много неща могат да се объркат, когато комуникацията не е ясна. В такива случаи колегите ви се налага сами да предполагат какво точно се очаква от тях. А често тези предположения и догадки са в напълно грешна посока. Появи ли се проблем, всеки започва да сочи с пръст и да обвинява друг, именно поради тази липса на ясни параметри и следователно – всеки се отърсва от отговорност. Затова е важно да установите ясен метод за комуникация, с конкретни цели и задачи и прозрачно разпределени отговорности.

  1. Водете документация

Както вие като лидер, така и вашите служители трябва да водите документация за ежедневните дейности, зададените задачи и свършената работа. Нека това е задължение за всеки в екипа ви. Това е важно, защото в трудни ситуации, в които проблемен служител създаде напрежение или демотивиран колега започне да спъва работния процес, ще може да проследите какво и как се е случило по документацията, а не по устните уговорки, които сте направили и които се изкривяват лесно. Затова въведете система, в която ежедневните задачи, тяхното разпределяне и изпълнение, се маркират и запазват някъде, за да можете да използвате този архив, ако се наложи да държите някого отговорен.

  1. Запазвайте спокойствие

Всеки има своята точка на пречупване – моментът, в който колкото и да сте добронамерени, повече не можете да търпите. И избухвате. Добрите лидери трябва да осъзнаят това и да го избягват по всякакъв начин. Дали ще е чрез кратка почивка извън офиса, медитация, разговор с близък (който не е колега) – няма значение. Важното е да не си позволявате да избухвате на някого, колкото и да го е заслужил. Сериозните, твърди, но спокойни разговори имат далеч по-добро влияние, отколкото неконтролируемите изблици на гняв. А целта ви е да повлияете позитивно на някой ваш проблемен служител, не да го демотивирате още повече.

  1. Бъдете готови за тежки избори

В много моменти, когато ви е дошло до гуша, най-лесно изглежда просто да оставите девиантните ви служители да си – както гласи поговорката – „трошат главата“. Казвате си, че не можете да се занимавате повече, нямате енергия, време, мотивация. „То си е за тях!“, биха казали някой. Това обаче рядко е единствено и само така. Всъщност поведението им може да рефлектира както върху цялостната мотивация на екипа ви, така и върху конкретни работни резултати. Може да звучи крайно, но е възможно поведението на един такъв човек да провали цял проект, без значение от мащабите му и големината на екипа. Не трябва да позволявате такъв тип фриволност, само защото вече сте се уморили да се занимавате. Колкото и да ви е неприятно, най-добрият вариант е да продължите да работите върху поведението и мотивацията на проблемния служител и справянето със ситуацията по най-рационалния и спокоен начин.

Свързани публикации