Как добрите мениджъри насърчават правилно баланса работа-личен живот?

Как добрите мениджъри насърчават правилно баланса работа-личен живот?

Основната задача на един добър мениджър – освен постигането на конкретни резултати с екипа си – е именно грижата за хората, с които работи. Натоварен е с нелеката задача да внимава и да следи за тяхното здраве, за тяхната мотивация, ентусиазъм и оптимално им представяне на работното място, без да изпива силите им до краен предел. Да, често е трудно в натоварени и тежки работни периоди добрият баланс да бъде постигнат, но стремежът към него трябва да е постоянен и усилен. Мениджърът трябва да установи нужната офис етика, която да не толерира ситуации, близки до усещането за експлоатация или натоварване с твърде много и непосилни задължения, идващи за сметка на добрата и нужна почивка. Ето няколко съвета как тази етика може да бъде установена:

  1. Бъдете пример

Ако екипът ви види, че всеки ден оставате допълнителни часове на работа, а в почивните дни изпращате имейли и задачи, със сигурност ще помислят, че вие очаквате същото от тях. Понякога е изкушаващо (или по-скоро наложително) за един мениджър да работи допълнително предвид множеството отговорности, които падат върху неговите плещи, но е изключително важно за доброто на целия екип, това да се избягва доколкото е възможно. Защото истината е, че повечето служители възприемат маниера на работа и поведение на своя мениджър – ако той е роботизиран работохолик, това може да доведе до страшно сериозни проблеми в екипа.

  1. Не поощрявайте работохолиците

По една или друга причина, винаги има служители, които често остават до късно, работят допълнително, не си взимат нужните почивки, дори оставят отпуските си недоизползвани. Ако искате да изградите етика, поощряваща добрия баланс между работа и личен живот, то тогава колегите ви със склонност към работохолизъм не бива да бъдат поощрявани по никакъв начин. Това е така, защото този тип поведение ще се превърне в норма – всеки ще се насилва да работи допълнително, само заради „бонусите“, които би получил – и след известно време ще имате един изтощен, изнервен и нефункционален екип.

  1. Насърчавайте почивките

Важно е вашите служители да излизат във ваканция толкова често, колкото се полага. Когато се колебаят дали да го направят, защото има твърде много работа, не подхранвайте техните притеснения. Ако забелязвате, че този човек наистина има нужда от почивка и вече е на предела на силите си, за никому няма да е полезно той да остане в работен режим. Ако компанията ви има възможност, осигурете добри оферти за почивки на вашите служутели – като намаления в определени курорти или хотели например. И не на последно място – в максимална степен избягвайте да търсите вашите колеги за работа по време на тяхната почивка. Нека се откъснат напълно и презаредят батериите така, че да се върнат отпочинали и с нови сили.

  1. Предлагайте гъвкаво работно време

Ако компанията ви има нужния ресурс, за да наеме достатъчно голям и постоянно активен екип, най-добре ще е да хвърлите традицията „от 9 до 17“ в кошчето за боклук и да предоставите възможност за съставяне на гъвкави графици. Това ще даде на вашите служлители възможност да разпределят времето си спрямо някои свои лични нужди. Със сигурност за някой, например, срядата би бил добър ден да си вземе въздух, а да поработи повече, да кажем, в петък, след който така или иначе идва приятният уикенд.  А и това не е всичко – някои хора работят по-добре рано през деня, други предпочитат вечерните и дори – късните часове. Ако вземете това предвид, качеството на свършената работа може да нарасне драстично.

Балансът работа-личен живот е по-важен днес, отколкото е бил някога – ежедневният стрес изисква по-добра почивка. Не само, че мениджърите не трябва да я отказват на своите служители, но и трябва постоянно да я насърчават.

Свързани публикации