Как най-бързо да се върнем във форма след ваканция?

7wn9x2zd1aКраят на отпускарския сезон дойде, а един от най-честите коментари, които чуваме – а и самите ние споделяме – с приятели и колеги след почивка, е именно: „Изкарах си чудесно, но първата седмица на работа е пълен кошмар и все още не мога да вляза в крачка!“. След поне десетдневна ваканция, през която сте се радвали на спокойствие, множество часове сън и много свободно време без реални ангажименти, връщането в работен ритъм е огромно предизвикателство. Представяме ви няколко идеи, които биха могли да смекчат малко този период на адаптация към професионалните ви ангажименти.

  1. Планирайте връщането си в сряда или четвъртък

Това всъщност е изключително простичък, но наистина полезен съвет. Повечето от нас планираме ваканциите си така, че да се върнем в събота или неделя. Докато си оправим багажа и се окопитим, вече е понеделник и пред нас стои неизбежната петдневна работна седмица. Ако „приказката“ приключи след средата на седмицата – сряда или четвъртък – ще имате само един-два работни дни, които няма да ви натоварят твърде много, ще ви подготвят психически, а на всичкото отгоре – след тях идва уикендът, в който бихте могли да се пренастроите финално.

  1. Подгответе задачите си

Много е полезно, след като се приберете от почивка, да отделите час-два, за да подготвите това, което искате да свършите в предстоящите работни дни. Разпределете си задачи за всеки един ден, съобразено с това, че ви предстои „адаптационен“ период, в който не е добре да прекалявате. Това ще ви помогне да се настроите психически за натоварения делник.

  1. Станете по-рано и направете нещо приятно

В първия си работен ден е добра идея да станете по-рано, отколкото обикновено. Така ще си дадете време да си създадете добро и позитивно настроение. Вариантите са много – бихте могли да потренирате, да погледате епизод на любим сериал, да излезете и да закусите в някое приятно заведение или да пиете по кафе с приятел. Избягвайте метода ставане-душ-закуска-излизане, тъй като рязкото връщане в рутината ще ви подейства силно демотивиращо.

  1. Отделете си време за наваксване

Постарайте се да отидете поне половин час по-рано в офиса и поговорете с колегите или мениджърите си какво ново се е случило докато ви няма и какво предстои. Много е важно да знаете това преди да започнете да отмятате задачи, тъй като наваксването в движение е много по-трудно, отколкото ако някой ви го резюмира преди да започнете да действате. Най-добрият вариант е да изпиете сутрешното си кафе с ваш близък колега, който да ви въведе бързо и безболезнено в ситуацията.

  1. Прочетете имейл кореспонденцията си

Като най-добре го направете не отзад-напред, а обратно – от последния имейл, който сте получили и не е прочетен, до първия такъв. Обяснението защо да се спрете на тази „тактика“ е следното – по-старите имейли засягат ситуации или казуси, които вече вероятно са отминали или разрешени. Затова фокусирайте се върху най-актуалното – много е вероятно съобщенията от предишната седмица вече да не изискват вашето внимание.

  1. Фокусирайте се върху големите проекти и задачи

Това е полезно и важно за връщането в крачка поради две основни причини. От една страна, големите проекти са по-вдъхновяващи. Въвлечете ли се директно в работа върху такава задача, вероятно ще бъдете много по-развълнувани и ентусиазирани, което ще ви направи по-мотивирани и ще опосредства връщането ви в „бойна готовност“. От друга страна, големите проекти обикновено изискват продължителен период на работа, т.е. – това което ще направите за тяхното развитие, няма да се отрази като резултат моментално, а ще е вложение за няколко месеца по-късно. Това ще ви помогне да възвърнете перспективното си мислене, ще работите с поглед, който е отправен няколко месеца напред и по този начин ще забравите и пуснете отиващото си лято.

Свързани публикации