Как по-бързо и много по-евтино да се лекуваме от грипа

Как по-бързо и много по-евтино да се лекуваме от грипа

Както и да го гледаме, наближава сезонът на грипа. Поредната грипна вълна няма да ни подмине и тази година – не е нужно човек да е пророк, за да го знае от горчив опит. И дойде ли този момент, неминуемо ще изплува и темата „да ходим ли болни на работа“. Бизнесът не чака, имаме делови срещи, проектите се трупат… Всичко това е така. Но, както вече сме писали, не е добре да ходите болни в офиса – хем сте нископродуктивни, хем заразявате купища невинни колеги. С това темата за боледуването и работата е практически изчерпана и няма нужда повторно да я изравяме. Тук обаче ще ви дадем няколко елементарни съвета за „по-евтино боледуване“ и „по-бързо възстановяване“.

Боледуването влачи със себе си често съществени разходи – не получаваме пълната си заплата, купуваме лекарства, ходим по лекари специалисти. И разходите започват да се наслагват, което е зле за джоба. Затова, нека накратко да прегледаме как да спестим време и пари, като боледуваме „умно“.

Първо, важна е реакцията. Още при първите грипни симптоми трябва да започнем да действаме. Правилната реакция е да си останем вкъщи и да не ходим на работа. И да стартираме с лечението без отлагане. Това може да съкрати продължителността на заболяването, тъй като грипът обичайно не трае прекалено дълго, но често е съпровождан от допълнителни усложнения, поради закъсняло или неправилно лечение. Какво можем да сторим?

Най-добре е, ако сме се ваксинирали през есента и грипът ни подмине или мине с лека симптоматика. Ако обаче това не е сторено, важно е да стартираме навременното лечение. Консултирайте се с лекар, но не забравяйте и следните елементарни препоръки. Например, не винаги е нужно да купуваме от аптеката всичко, което ни е предписано. Личните лекари имат рефлекса да предписват всичко възможно, за да се презастраховат. Ако ви е предписан антибиотик, веднага следва да ви светне червената лампичка. Антибиотикът не лекува вируси, (като грипния вирус), а само бактериални инфекции, които съществуват самостоятелно или се появяват някога вследствие на усложнения. Ако в началото на грипа са ви предписали антибиотик, значи имате пред вас или некомпетентен лекар, или лекар мошеник, който получава комисионни от фармацевтичните компании. Направете си изследване за бактериална инфекция и едва тогава ще знаете, дали наистина се налага да приемате антибиотик. Всичко друго е признак на нерационално поведение и лоша шега с организма ви. Разбира се, освен това ви изпразва и портмонето, тъй като антибиотиците по правило са скъпи, пък и налагат паралелна терапия с пробиотици за баланс на стомашната флора. Иначе казано – пари. Много пари.

Другото нещо, което е хубаво да знаете е, че почти всички модерни в момента антигрипни препарати са на базата на парацетамола. Заради скъпия им маркетинг, те струват много. Хубаво е да приемате парацетамол няколко дни, но можете вместо актуалните парацетамолови хитове, да си купите обикновен парацетамол българско производство, който с един горещ чай ще ви свърши същата работа, но ще ви струва в пъти по-малко. Попитайте за цените в аптеката и лично ще се убедите.

Една любима тема е и витамин C. По традиция лекарите обичат да го изписват при всяко грипно заболяване. Този витамин е безспорно полезен, но той не е някакво чудо и при актуалните му цени си струва два пъти да помислите, преди да си го закупите.

Билковите и другите противокашлечни сиропи също струват доста. Разбира се, ако имате нужда, можете да си ги купите, но не подценявайте по-простите и евтини варианти за лечение на кашлицата. Например обмислете възможността да си сварите гръден чай (продава се като суха дрога в билковите аптеки или пакетиран с различни търговски имена във всяка аптека). Ако го пиете системно, вероятно ще си излекувате кашлицата значително по-бързо и по-евтино.

Хремата е много мъчителен съпровождащ симптом при грипните заболявания. Народът е казал, че хремата минава за една седмица с лекарства и за седем дни без лекарства. Общо взето, налага се да се примирите, че няма какво да направите – просто трябва да чакате, докато мине. Никое лекарство не е особено ефикасно срещу нея, затова няма смисъл да харчите пари напразно.

За финал следва да обърнем внимание и на хомеопатията. Мнозина вярват в нейните чудодейни способности, но за жалост, това е много далече от истината. Всички научни изследвания са доказали нееднократно, че хомеопатията не лекува нищо и, ако изобщо има някакъв ефект, то той е изцяло на плацебо основа. Иначе казано, самовнушение. Хомеопатията е псевдонаучен лекарствен метод и няма никакъв смисъл да си пръскате парите за подобни измамни хапчета и сиропи, съдържащи нулеви концентрации на активни вещества.

Обобщението на всичко казано дотук е просто. Усетите ли, че се разболявате, останете си вкъщи, купете си разумни лекарства, пийте много течности и чакайте да ви мине. Не пилейте пари за глупави, неправилни или откровено фалшиви медикаменти, не ходете на работа и се надявайте организмът ви да се справи възможно най-бързо с вируса. Всичко останало е скъпа версия на „вятър и мъгла“.

Свързани публикации