Как позволяваме работата да саботира празничните ни дни (и как да я спрем)?

Как позволяваме работата да саботира празничните ни дни (и как да я спрем)?

Коледните празници са особено време от годината що се отнася до работа. Това е периодът, в който всички, малко или много, са изтощени и се питат „Кога отлетя и тази година?“, а работата сякаш не свършва. А фактът, че предстоят множество почивни дни, стресира всички тъй като почивките директно се изчисляват в „несвършени задачи“ и „отлагане на повече работа за след празниците“.  Често този стрес не позволява да оставите работата настрана и наистина да използвате дните около Коледа за почивка. Улавяте се, че постоянно сте на телефона или на компютъра и работната комуникация не спира. А това, както за всички ни е ясно, не ви позволява да си отдъхнете истински пълноценно и да се заредите с нови сили преди началото на новата година. Три са основните грешки, които правим в този период – ето кои са те и как можем да ги предотвратим.

  1. Не планирате допълнителни почивки

Обичайно е да се отдаваме на почивка само в официално обявените дни за това по време на празниците. За другите си казваме, че все някак ще изкараме с два-три дни работа между Коледа и Нова година. Това обаче накъсва едновременно почивката, но и работния ритъм. В резултат на това нито си почиваме добре, нито имаме мотивация за работа. Затова е добре да планирате допълнителни почивни дни през декември – дали ще е между двата празника или в дните преди Коледа (от 20 декември, например, ако датите между 24-ти и 31-ви са запазени от друг), важно е да имате поне една седмица почивка без прекъсване. Така ще успеете да се откъснете истински и да си починете както подобава.

  1. В почивка сте, но продължавате да работите

Работната комуникация – особено ако сте в поле, което е активно постоянно, а дейността ви е на международно ниво – никога не спира. Да, отговорите може и да се бавят, интензитетът намалява, но потокът от информация продължава. Днес, когато сме толкова свързани с мобилните си устройства, откъсването от тази комуникация е трудно. За да бъдат обаче пълноценни вашите празници и почивката ви тогава, е нужно да се насилите и да се откъснете от всичко това. Задайте на имейла си да изпраща автоматични отговори към тези, които ви пишат, че сте във ваканция и че не сте на разположение. Изключете известията от всички работни канали, за да се изолирате от този поток, който грабне ли веднъж вниманието ви, има шанс да не го остави, дори и на Коледния обяд със семейството.

  1. Предавате се на стреса

Преди празниците това е един от най-хлъзгавите пътища, по които можете да тръгнете. Натрупала се е работа, всички са под напрежение, а заедно с това в личен план трябва да организирате семейното събиране, да уточните плановете за Нова година, да започнете да мислите за подаръци, да се видите с приятели, които си идват от чужбина и т.н. Сценариите са много, познавате ги. Със сигурност познавате и усещането, когато изведнъж ви дойде до гуша от всичко това и влизате в празничните дни под напрежение и с ужасно настроение и нагласа. Бихме казали, че е решение да организираме задачите си в този предпразничен период по-добре, но знаем, че това невинаги е възможно. Най-доброто, което можете да направите в този случай, е да се опитате да не се фокусирате върху стреса – да, периодът е по-динамичен, но може и да бъде приятен, ако го гледате от правилната перспектива. Вместо да се притеснявате, че имате много работа и че изоставате със задачите, насочете вниманието си към това, че трябва да изберете вълнуващ подарък за някой близък. Или пък, че ще се видите с приятел, когото не сте срещали отдавна. Нека всички тези малки, празнични събития, са гръбнакът на вашия месец, а не това че програмата ви е препълнена.

Свързани публикации