Как създавате първото впечатление за себе си според науката

Как създавате първото впечатление за себе си според науката

Добре познатите и често споделяни наблюдения, касаещи първото впечатление, получават научна обосновка. Изследванията на различни екипи от специалисти по света са събрани и обобщени от списание Time.

Когато за първи път се срещаме с хората, бързо изграждаме мнението си за тях, и то не само по отношение на общо впечатление, а на подробности като умение за поемане на отговорност, коефициент на интелигентност, социален и материален статус, ценностна система и т.н. Всичко това за толкова кратко време?! Да.

За какво си правят изводи за вас събеседниците ви, срещайки ви за първи път?

Дали сте надеждни

Хората отсъждат за вашата благонадеждност за една десета от секундата! Това откриха учени от Принстън, сред които и българинът Александър Тодоров. Екипът дава на група студенти от университета 100 милисекунди, за да оценят атрактивността, компетентността, агресивността и надеждността само по лицата на актьорите, участващи в проекта. Членовете на втора група разполагали с повече време – толкова, колкото сметнат за необходимо. Докато другите характеристики се различавали в зависимост от даденото време, то резултатите за надеждността били почти същите.

Дали сте високопоставени

Не е изненада, че холандско проучване е установило, че хората, носещи определени марки дрехи (по-конкретно Lacoste и Tommy Hilfiger), са смятани за по-високостоящи от хората, които не държат облеклото им да е дизайнерско. „Възприятията не се различават по никое от другите измерения, които биха могли да повлияят на извода от социалното взаимодействие,“ пишат авторите. „Нямаше разлики във възприемането на атрактивността, добротата или надеждността“. Само в преценката за статуса.

Дали сте умни

Изследване от 2007 сочи, че това дали гледате събеседника си в очите е от ключово значение за определянето на вашата интелигентност.

Носенето на очила с дебели рамки и експресивното говорене също ще ви бъдат от полза, за да създадете първо впечатление на умен човек.

Дали сте хаотични

Британско изследване установява, че жените с видими татуировки, са възприемани като по-малко привлекателни, по-тежки пиячи и по-хаотични, в сравнение с жените без татуировки, което, разбира се, се дължи на стереотипите за жените с татуировки.

Дали сте доминантни

Плешивите мъже са приемани не просто като красиви, а като могъщи. Според проучване на Университета в Пенсилвания „мъжете с бръснати глави са смятани за по-доминантни, отколкото същите мъже с глава, покрита с коса“. Господа, вече знаете какво да направите, ако жадувате да ви смятат за човек с власт.

Дали сте успешни

Британско-турско проучване пък потвърждава факта, че хората, които шият облеклото си по поръчка, изглеждат по-успешни от онези, които пълнят гардероба си с дрехи от магазините. Човекът насреща прави своите заключения в тази посока в рамките на 5 секунди.

Дали сте на път да бъдете повишени

Канадско изследване сред група студенти показва, че едни и същи хора, носещи традиционно бизнес облекло, са възприемани като по-добри професионалисти, печелещи повече и имащи по-голям шанс за успех в кариерата, отколкото същите хора, носещи всекидневни дрехи.

Дали сте с авантюристичен дух

Хората съдят за същността ви не само по вашата външност, но и по начина, по който се движите. При изследване на Университета в Дърам на студенти са показани видеоклипове на 26 техни колеги, които ходят – някои с по-свободна, други – с по-тежка походка. Само няколко крачки са били необходими, за да се направят изводи за индивидуалността на ходещия. Студентите са сметнали по-свободните, спокойни походки за израз на екстровертност и авантюризъм.

В обобщение може да се каже, че поговорката „по дрехите посрещат, по ума изпращат“ продължава да е валидна с пълна сила. Устойчиви са и доста от стереотипите, които често смятаме, че сме надживели. Хубавото е, че почти всички критерии, по които хората създават първото си впечатление за нас, са контролируеми, т.е. че имаме пълна власт над началния си образ.

Публикации от серията