Какво да говорим и кога да спрем по време на интервю за работа?

Какво да говорим и кога да спрем по време на интервю за работа?

Интервютата за работа са притеснителни за всички – както за вас, така и за този, който ви интервюира. А често – подтикнати от нервност – започваме да говорим неща, които е по-добре да спестим. Това се случва, ако усетим, че разговорът не върви добре, притеснението взема превес и отчаяно се опитваме да впечатлим интервюиращия.  За да премине цялата среща по-спокойно, опитайте да приложите следните подходи:

Предразположете събеседника си. Не влизайте стеснени и избягвайте твърде формалното поведение, без обаче да се държите твърде фамилиарно. Преди да започне интервюто, опитайте да подхванете някоя лека тема – коментар върху някое интересно събитие (може да бъде във вашата професионална сфера, но далеч не е задължително) или новина. Приемете го така, сякаш се запознавате с нов човек в неформална ситуация – какво бихте си казали? Важно е да започнете така и след това да преминете във формалните граници на разговора, тъй като това ще снеме част от напрежението и отпусне както вас, така и събеседника ви.

Следете как върви разговорът. Езикът на тялото е най-добрият индикатор за това. Ако интервюиращият се усмихва, седи спокойно, с отворена към вас поза (а не със скръстени ръце и облегнат далеч назад в стола си), значи всичко е наред. Нещо повече – в един момент, ако сте направили добро впечатление, обикновено разговорът се обръща така, че човекът срещу вас започва да рекламира (или както често се нарича на професионален жаргон – да продава) компанията. Тоест – започва да ви убеждава защо това място е подходящо и добро за вас. Което автоматично трябва да ви покаже, че определено има интерес към вас като кадър и иска да ви привлече – един крайно положителен знак.

Усетете момента, в който трябва да спрете да говорите. Винаги се случва така, че забравяме да кажем по нещо важно – и това е напълно нормално. Но ако сте създали добра връзка с интрвюиращия, ако сте усетили, че той е отворен към вас и несъмнено има интерес към кандидатурата ви, то не се старайте да наваксвате след като разговора приключи. Не започвайте панически да казвате всичко това, което по една или друга причина е отпаднало от разговора, тъй като това ще създаде впечатление, че сте отчаяни и на всяка цена искате да убедите колко силно заслужавате позицията. Този извод вече е направен – независимо дали в положителна или отрицателна за вас посока – и една тирада в края на интервюто няма да ви помогне, а дори напротив – ще навреди.

Свързани публикации