Какво да направите, ако събития извън работата намаляват продуктивността ви в офиса

StockSnap_27XHUPB48N

Понякога случващото се в света, в обществото или в собствените ни семейства е негативно. В тези ситуации за много специалисти е трудно да продължават да вършат работата си както обикновено, тъй като са твърде изтощени и разтревожени за събитията извън офиса.

Julie Zhuo, вицепрезидент на отдела за продуктов дизайн на Facebook, е сред тези хора и споделя идеите си за това какво се оказва полезно, за да противодействаме на неразположението си и да се уверим, че представянето ни е професионално, независимо от проблемите.

  1. Насочете емоциите си към работата

„Когато се измъчвах за правата на жените в началото на тази година, се запитах какво мога да направя, за да подкрепям повече жените в своя екип. Преминавайки през тежка лична криза, осъзнах, че съм способна на повече емпатия към останалите на работа. Тези жестове не са кой знае какво и не разрешават световните проблеми, но са неща, които знам, че *мога* да направя, а малка крачка напред е по-добре, отколкото да стоя на едно място“, пише Zhuo.

  1. Помислете за ефектите от поведението си

Тя казва, че този съвет невинаги е ефективен, но понякога ни помага да си припомним, че чрез тревоги не постигаме нищо и не подобряваме ничие положение. Zhuo предлага да си задавате въпроси като:

Дали това, че се притеснявам за Х и не мога да си свърша работата, помага за каузата на Х? (Не.)

Мога ли да помогна за каузата на Х, ако се представя по най-добрия възможен начин на работа? (Да, защото мога да подобря уменията си, да ми остане свободно време, да спечеля повече пари и т.н.)

Ако се тревожа за Х и не успея да се справя добре със задачите си, дали това не би ми донесло още повече стрес? (Да.)

  1. Медитирайте

Можем да повлияем на факторите, които ни разболяват, особено на онези, които пречат на ума ни да работи в пълния си капацитет. Науката показва, че медитацията е мощно оръжие в тази посока.

„Започнах да медитирам по 10 минути всеки ден в началото на годината (чрез приложението Headspace) и намирам голяма стойност в това“, отбелязва тя. „Практикуването на медитация ни помага да обръщаме повече внимание на настоящия момент и да се разсейваме по-малко от пороя случайни мисли, който обикновено залива мозъците ни.“

  1. Погрижете се за себе си

„Понякога най-доброто, което можете да направите, е да се откъснете от работата за малко – няколко дни, седмица или две, дори по-дълго – за да имате достатъчно време и пространство да работите върху всичко друго, което се случва в живота ви. Мисля, че често подценяваме колко сериозно нещо ни изяжда отвътре и влияе негативно на работата ни“, предупреждава Zhuo.

  1. Споделете с някого

Ако ви измъчват проблеми, не ги крийте в себе си, съветва Zhuo. Ако говорите за емоциите си с хората, на които имате доверие, ще осъзнаете, че не сте сами. „Имате група от хора, които ви чуват, изпускат парата с вас и са съпричастни. Както при повечето от най-трудните неща в живота, силата на подкрепящата общност не е за подценяване.“

Ако направите необходимото, за да се освободите от тревогите си и да изчистите ума си, ще се радвате на по-висока продуктивност и ще забележите, че постигате по-добри резултати в работата си. Защото каквото и да се случва с живота ни, притеснението няма да помогне.

Свързани публикации