Какво да направите срещу шума в офиса

StockSnap_GYRTT8DIO0

Офисът на Tanya Parker може да е изключително напрягащо място за работа, пише Ryan Derousseau за BBC. Офисът на лондонската агенция, в която работи, представлява отворено пространство за около 60 души. Без разделители между отделните клетки, шумовете отекват в голямото кънтящо пространство. Също така няма бариера за звуците, идващи от разговорите на колегите ѝ в кухнята или от смеха на бюрата.

Parker, 26, редактор, се нуждае от тишина, за да се концентрира, а работното ѝ място е споделено с още шестима колеги и седи точно до асансьора. Има само броени сантиметри от лакътя ѝ до телефона на седящия до нея. Въпреки всичко най-дразнещият сред всички потенциални дразнещи звуци е тракането на високи токчета по металния под. „Когато някой с високи токчета мине покрай бюрото ми, това ме побърква.“

Но дори когато раздразнението ѝ стане непоносимо, „няма много какво да предприемете в професионална среда“, казва тя. „В идеалния случай с удоволствие бих хвърлила нещо.“ Вместо това тя се маха от тази среда и излиза да се разходи до любимото си кафене или просто до тоалетната, за да си осигури няколко мига спокойствие.

Всеки, който е работил в отворен офис или е споделял пространство с колегите си, знае, че околните звуци са синоним на стрес. Освен всичко друго, обаче, има и биологични причини шумът в отворените офиси да е толкова дразнещ.

За целите на изследване на Cornell University 40 чиновници били изложени на шумове, характерни за отворените офисни пространства. Резултатите показват, че звуците повишават нивата на епинефрина – другото име на адреналина. Отхапването от ябълка, гръмогласният смях или звуците от кихане или кашляне могат да активират чувство на гняв или раздразнение у служителите, да влошат продуктивността и да предизвикат негодувание.

Има особени заболявания, които се влошават от постоянния шум и непосредствената близост в отворен офис. Пример за подобно явление е мизофонията, висока чувствителност към шума, която предизвиква гняв. Това състояние е нещо повече от това да не харесвате неприятните звуци – онези, които страдат от него, имат извънредни реакции към определени отключващи го звуци, включително дишане, хранене, шумолене.

Шумните работни места са една от причините служителите да не се чувстват достатъчно ангажирани с работата си, сочи изследване на Steelcase от 2016 в 17 държави. Тъй като много офисни работници по света се трудят в такъв тип пространства, не е лесно за организациите да направят промяна и да отговорят на тревогите на служителите си. Отговорността за намирането на решение на проблема с шума и липсата на лично пространство принадлежи на служителите.

Вероятно шефът ви няма да помогне

Не е тайна, че като цяло, служителите мразят отворените офиси. Изследване на икономическите консултанти Oxford Economics от 2016 установи, че работниците преди всичко искат работно място без разсейвания. Но от всички съображения на мениджърите при проектирането на офиси шумът е на едно от последните места в списъка, а личното пространство е извън него, показва проучването. Още по-зле, две трети от изследваните ръководители смятат, че служителите им разполагат с ресурси, за да се справят с разсейването, макар че едва половината от служителите са съгласни с това твърдение.

На практика служителите често са прави. Мениджърите от средно ниво или специалистите човешки ресурси не могат да променят структурата на организацията без ангажимент от страна на фирмата. Вместо това „зависи от вас и вашите колеги“ да намалите шума и да работите заедно за ограничаване на разсейванията, казва консултантът по човешки ресурси Laurie Ruettimann от Роли, Северна Каролина, САЩ.

Ето защо решението за тези разсейвания често са звукоизолиращите слушалки, които поне временно могат да спрат нахлуването на шумове в съзнанието. Но дори тогава визуалните стимули продължават да пречат на концентрацията ви, както установява изследване на института по неврология в Princeton University от 2011.

Ако усещате по-сериозни смущения във фокуса си, не се колебайте да поискате помощ. В САЩ, например, можете да поискате бележка от доктор, като аудиолог. Shadee Hardy, терапевт от Портланд, Орегон казва, че подобен документ може да принуди дадена фирма да ви предложи по-тихо работно място или да ви даде предложение да работите от вкъщи поне в определени дни в седмицата.

Това е колективно решение. Колкото повече хората са наясно със звуците, които дразнят останалите, толкова по-вероятно е да променят навиците си. Maria Nokkenen, 35, която е с фински произход, но живее и работи в Германия, споделя работно пространство с още трима души. Наскоро е осъзнала, че често въздиша много силно. Това се дължи на йогистко упражнение за дишане, което е научила. Не е сигурна дали този неин навик дразни колегите ѝ, но планира да попита.

Nokkenen отбелязва, че твърде често такива дреболии стават причина за недоволството на другите, за да си позволяваме да се съобразяваме само със себе си, особено когато работим в споделено пространство.

Публикации от серията