Какво да НЕ обличате на интервю за работа

EB50522D23

Сандали с чорапи, къси панталони в цвят каки, прилепнала карирана мъжка риза с предостатъчно разкопчани копчета… Reed Ellis е специалист по подбора на персонал, който си спомня тази гледка твърде добре – свързва я с конкретен кандидат за работа. Ръкостискането му, комуникативните му умения и зрителният му контакт били чудесни, но не и облеклото, разказва Ellis на Elizabeth Garone от BBC.

Първите впечатления за поведението ви са важни, но те могат да ви доведат само до един етап на интервюто, казва Reed Ellis. Как сте облечени е също толкова релевантно.

Страховитото интервю за работа е причина за тръпки, пълзящи по гърба и на най-уверените кандидати за работа. И още по-лошо, с интервюто е свързана друга дилема: какво да облечете и какво в никакъв случай да не обличате.

Преди избирането на дрехи за интервю за работа беше лесно: строг костюм в тъмен цвят почти винаги вършеше работа. В съвременния корпоративен пейзаж обаче правилата се промениха. Дънки и тениска са най-честото всекидневно облекло на служителите – дори на някои изпълнителни директори. Mark Zuckerberg е известен с носенето на един и същи тип сиви тениски, които купува в насипно състояние за делничната си работа. Понякога издокарването за интервю дори може да ви донесе негативи. И така, какво може да направи обърканият кандидат за работа в тази ситуация? BBC попитаха някои експерти в провеждането на интервюта. Знаете какво казват: колкото са хората, толкова са и мненията.

Steve Brown, Лондон, директор на Empiric, международна фирма за набиране на персонал в IT сферата.

Направете проучване. Ако ви сътрудничи агенция за подбор на персонал, някой там трябва да ви помогне да разберете кой подход ще има най-добър ефект в конкретната фирма. Ако не, поразпитайте. Познавате ли някого, който работи там и може да ви даде повече информация? Brown предлага дори да се обадите на рекрутъра предварително, за да го попитате за подробности за интервюто. Според него няма да бъдете санкционирани заради това, че сте внимателни и се стремите да бъдете подготвени.

Така или иначе, следвайте основното правило на Brown: винаги следвайте подход да бъдете облечени едно ниво по-добре, отколкото се очаква. Ако например атмосферата предполага дънки и тениска, носете памучен панталон и риза. Ако е спортно-елегантна – панталон и риза, то носете костюм. И помнете, винаги е по-добре да сте издокарани, отколкото твърде неофициални по време на интервю, независимо в кой сектор работите.

John Lees, Екзитър, автор на „Как да намерите работа, която обичате?“

Какъв образ на себе си искате да представите? Не е достатъчно само да се запитате „Изглеждам ли добре?“. Искате да изглеждате така, сякаш вече работите там, но все още ви е грижа за външния ви вид, казва Lees. Това означава да носите дрехи, които са една идея по-официални от онези, които носят на работното място. И за да се уверите, че ще ви е удобно, носете новите си дрехи и обувки поне един път предварително. Когато пристигнете, оставете палтото и чантата си на рецепцията. Вземете само тънка папка с документите, от които се нуждаете, и ще изглеждате по-скоро като служител, а не като посетител.

Gwendolen Andre, Бостън, мениджър, Professional Staffing Group

Един от най-големите клиенти на PSG е технологична фирма, където всички се обличат небрежно: суитчъри, дънки, тениски. Няма дрескод, което може да усложни задачата на хората, които са на среща във фирмата за първи път, казва Andre. В случая на този клиент и други подобни компании тя съветва кандидатите да носят елегантно всекидневно бизнес облекло на интервюто. Тя препоръчва сако или пуловер както за мъже, така и за жени. Ако не става дума за ръководна позиция, не трябва да носите официален костюм. Разбира се, винаги има възможност да се позабавлявате с аксесоарите – грабващо вниманието колие или папийонка.

Gabrielle Rossi, Северна Калифорния, дизайн координатор, Whole Foods Market

Дори не си помисляйте за деним. В офиса на Rossi дрескодът е небрежен. Ако някой се издокара, хората го питат дали има интервю за работа. Въпреки това Rossi все пак очаква кандидатите за работа да не носят маратонки, дънки, тениски и още по-малко, къси панталони.

Тя се е срещала с много кандидати и казва, че грешките, които вижда, са: дъвчене на дъвка, екстравагантни бижута, липса на бельо под прозиращи бели дрехи, твърде прилепнали по тялото дрехи. Според нея най—лесният подход е да си зададете въпроса: „Ако отивах на вечеря на хубаво място, какво щях да облека?“

Jennifer Medeiros, Сан Франциско, мениджър набиране на таланти, Rodan + Fields

В множество отдели в компанията на Medeiros им е все едно как сте облечени на работа. Хората отиват с дънки на интервю и пак получават работата. Но това не означава, че тя би го препоръчала. Тя също би предпочела някой да се изтупа, вместо да се появи в твърде небрежен вид. Според нея появата в костюм никога няма негативно влияние върху оценката и тя не би обезкуражила някого, който е искал да се облече по-формално за интервю, точно обратното.

Голяма грешка е да носите дреха с голямо петно от кафе или друга напитка или храна. Някога един рекрутър каза, че петното го разсейва толкова, че сякаш и то му говори. По-добре не се правете, че не виждате „слона в стаята“ – извинете се за вида си и обяснете, че сте разлели кафето си на път за срещата.

Свързани публикации