Какво да не правим, докато сме в отпуска

БарСезонът е такъв – наближават отпуските и всичко свързано с тях. Ясно е също, че дори и по време на почивките не е лесно да се откачим от работата напълно, колкото и да ни съветват различни експерти да го сторим. Пък и поколението Y е известно с различните си представи за съвместяването на живота и работата. То често толкова обича да работи, колкото и да се забавлява.

Но, разумно е да помислим предварително кое да правим, кое да не правим и най-вече, как точно да процедираме. Защото, ако пак прегърнем работните задачи, докато се опитваме да си топим краката в морето, вероятно няма да се справим добре, а и почивката ще бъде загубена, ще се върнем изморени в офиса и скоро ще прегорим. Не искаме всичко това, нали така?

Предлагаме да обмислите следните базисни правила, за да се върнете отморени и свежи сред колегите, без работата ви да пострада тежко междувременно.

 

Не, наистина не!

Не оставяйте най-популярния автоматичен отговор в мейла, че сте в отпуска и нямате достъп до пощата си. Тоест сторете го, но винаги посочете човек за спешни контакти. Полезно е за всички участващи в комуникацията.

Не го раздавайте твърде лично в автоматичния отговор на пощата – Няма нужда да обяснявате защо сте в отпуска. Меденият ви месец си е лично преживяване.

Не си проверявайте мейла всяка секунда. Особено с идеята веднага да отговорите. Това не е ваканция, това е работа от друго място. Ако пък отговорите на колега или клиент, считайте, че това ще се приеме веднага като покана за нови писма и въпроси. Ако не е въпрос на живот и смърт (или на големи пари), почивайте, не се опитвайте да работите.

Не дразнете по социалните мрежи с безкрайни снимки от плажа, палми, коктейли и лазурносиньо море. На вас ви е забавно, но колегите и познатите наистина се дразнят безмерно. Един ден ще ви намразят и после дори няма да помнят защо точно.

Не се заемайте с нови концепции и проекти, докато почивате. Ако ви споходи много умна идея, запишете си я кротко и оставете лаптопа. Ще я разработите, когато се приберете.

Не пишете делови мейли, докато сте със замотана от слънце и коктейли глава. Може и да ви се стори добра идея в началото, но като ви напуснат алкохолните градуси ще установите, че добрата идея е по-скоро подходяща за друг термин – „катастрофа“.

Не занимавайте приятелите и близките, с които сте на почивка, със своите служебни мисли и теми. Те наистина не се вълнуват.

Не решавайте спонтанно да напуснете работата си и да станете фрийлансър. Ако наистина желаете да го сторите, приберете се вкъщи, изчакайте да ви се изпари ваканционната приповдигнатост и тогава вземете решението.

Свързани публикации