Какво друго можете да научите, ако се научите да програмирате

StockSnap_BKWZJHXR57

Отделните знания и умения, които добиваме в живота си, имат много по-голямо влияние върху него, отколкото ни се струва на пръв поглед. Неслучайно сред най-ценените способности е успешното пренасяне на наученото в различни сфери на дейност и в различни ситуации.

В свой текст за Inc.com Thomas Goetz разказва за опита си на млад съосновател на софтуерна компания в Силиконовата долина. Още отначало той добре е знаел, че има какво да научи, но това не го e спряло да се впусне в предизвикателството на новия бизнес. Приел е ролята на „нетехнически съосновател“ – термин, използван в Силиконовата долина, който той самият намира за пейоративен. Все пак е имал опит с технологични проекти: бил е част от Wired и от екипа на няколко сайта за технологични новини. Но Goetz не е бил програмист. Макар че е имал щастието да работи с компетентен съосновател, си е давал сметка, че не може да управлява софтуерен стартъп, без да знае някои неща за софтуера. Опитал се е да навакса.

Никой лидер не може да знае всичко. Номерът е да се сдобиете със знанията, които са от критично значение за ръководенето на бизнеса и за връзките в рамките на екипа. Заниманията с програмиране са дали на Goetz възможност да работи с инженери, с уеб програмисти, да се доближи до продукта, който те създават, и да оцени предимствата му. Goetz признава, че все още не може да пише код, но е усвоил ритъма на разработката на софтуер, както и умения, необходими за комуникацията с техническите екипи. Той все още размишлява върху някои загадки в разработката на софтуер и се радва, че може да разбере как кодът се превръща в страхотен продукт

Когато се учите да програмирате, се научавате да приемате грешките си, а ако сте на ръководна позиция като Goetz, дори се примирявате с факта, че се налага да показвате невежеството си публично. Преценката му за времето, нужно за реализацията на отделните етапи от проектите, била грешна. И на него, и на колегите му им се струвало, че очакванията им се базират на рационално претегляне на вероятностите, но всъщност преценките им довели до изпускане на редица крайни срокове. Оттогава насам графиците им са станали много по-точни.

През последните 20 години разработката на софтуер е полето, от което тръгват много от революционните идеи в бизнеса и откъдето произлизат редица от днешните професии, които са все по-тясно специализирани в технологичната област.

Накратко: да се научите да програмирате е чудесен начин да се научите да управлявате бизнес, и то не само в технологичната сфера. Този процес на обучение е двупосочна улица. Екипът от инженери на Goetz, от своя страна, е разбрал, че писането на съдържание (техният продукт – Iodine, предлага медицинска информация, подготвена от експертите така, че обикновените хора да могат да я разберат) също може да бъде изключително предизвикателство, с което да им се наложи да се съобразят. Също така инженерите са се научили да ценят значението на добрия уеб дизайн, в който естетиката и архитектурата не просто организират информацията, но и я правят по-лесна за възприемане.

Подобно интердисциплинарно познание може да се превърне в постоянно удоволствие. Никога не можете да знаете всичко, а промените в областта стават за броени часове. И това е хубавото – динамиката ви държи буден, заинтересован и ви прави адаптивен към бързите трансформации  на средата.

Свързани публикации