Какво е общото между предприемачите и хората на изкуството?

Какво е общото между предприемачите и хората на изкуството?

Свикнали сме да виждаме бизнеса и изкуството като два напълно различни свята, които почти нямат допирни точки в техните принципи на съществуване на пазара. Но както в изкуството има бизнес, така и в бизнеса има изкуство. Добрите предприемачи днес споделят все повече и повече качества, умения и стратегии с „артистите“, тъй като ситуацията се е променила и изисква нов тип креативни подходи. Вижте по какви начини умелите предприемачи и талантливите творци си приличат.

 

  1. Доверяват се на интуицията си

Изключително важно, както в света на бизнеса, така и в света на изкуството, е да следвате своето шесто чувство. Много са ситуациите, в които дадено усещане е по-силно, отколкото който и да е рационален и логичен довод. Научете се да се вслушвате в своя инстинкт – не се ли вслушате в себе си, рано или късно ще се почувствате некомфортно с взетото от вас решение, а вероятно и ще се разочаровате от резултата.

  1. Креативни са

Това качество стои като максима за всеки един артист и неговата работа. Но то не е по-малко важно и за всеки един предприемач. Защото, както всички знаем, нещата не винаги се движат по стриктния план, който си представяме или пък не винаги имаме нужните ресурси, за да постигнем дадена цел. Креативността и въображението са именно качествата, които помагат на добрия предприемач да бъде по-адаптивен и да преодолява изникналите пред него предизвикателства.

  1. Мислят „извън кутията“

За един артист е лесно да се понесе по гребена на вълната и да влезе в рамки, които са вече установени или популярни. Истински творческите натури обаче излизат изцяло извън тях – извън кутията – и създават нови образци и модели. Не е учудващо, че това важи с пълна сила и за бизнеса. Помислете си само за някои от най-успешните проекти на нашето съвремие и ще разберете това. Всички големи визионери не остават в границите на „приетото“, а създават иновации отвъд него. И именно това ги прави толкова велики.

  1. Отдадени са

Всеки има поне един любим музикант, автор, художник или режисьор, чиято отдаденост към изкуството му стига до почти маниакални размери. Възхищаваме са не техните жертви, техните борби, техните сякаш безкрайни усилия. Нещо повече – това своеобразно „пристрастяване“ е вдъхновяващо и мотовиращо за други хора – в техните начинания или ежедневие. Добрите предприемачи са именно такива – въвлечени до краен предел в своето начинание, готови да направят всичко за него и зареждащи хората около тях със своята енергия. Тези отдаденост и постоянство са в основата на всеки един успешен бизнес.

  1. Контролират перфекционизма

Не съществува перфектно произведение на изкуството. Най-силното и внушаващо творчество е именно това, което е спонтанно и искрено – което се стреми към съвършенство, но не му робува. Един опитен бизнесмен знае, че дадена услуга или продукт, винаги биха могли да търпят подобрение. Но въпреки това, той ги изважда на пазара, когато са готови, защото те все пак са нужни. А подобренията идват с времето и опита. И това е нормален процес. Защото нито добрите артисти, нито умелите предприемачи не „задържат топката“, докато постигнат перфектния резултат, знаейки че това е дългосрочен стремеж, а не краткотрайна цел. И защото не се опитват да угодят на всички.

  1. Привличат вниманието към себе си

Ако никой не знае за вас, то никой няма да познае изкуството ви или да разбере за бизнеса ви. Ясно е, естествено, че най-известните артисти не са задължително най-добрите. Същото важи и за предприемачите. Но ако това, което „произвеждате“ е ценно, то вниманието върху вас тогава е много по-нужно, за да достигне вашият продукт или услуга до възможно най-много хора. Затова не се притеснявайте от светлината на прожекторите – тя е нужно условие за успех.

  1. Произвеждат количество, за да стигнат до качеството

Вярно е, че в света на изкуството има самородни гении, които сякаш изведнъж придобиват пълно признание още с първите си творби. Но често не се знае, че преди това те са се отдали на множество опити, които са останали в сянка. Вероятно са били нужни години тих, таен и тежък труд, заедно с десетки проби и грешки, след които са достигнали до възможността да създадат своя шедьовър. Всички знаем за множеството предварителни скици на великите художници, черновите на големите автори или демозаписите на легендите в музиката. В света на бизнес предприемачеството не е много по-различно – ако пристъпвате неуверено, плахо и не правите достатъчно опити, вероятно ще ви отнеме много повече време, за да достигнете до желания резултат.

  1. Имат цел

И тази цел обикновено е въздействието върху публиката. Артистът иска да направи внушение, да докосне по някакъв начин своята аудитория и да й повлияе. Предприемачът трябва да има сходна цел – с дейността на своя бизнес, той трябва да се стреми да направи нещо за хората. Да предостави нужна, полезна и смислена услуга или продукт, с които – по един или друг начин – да удовлетвори определени техни нужди или желания.

  1. Делегират

За да е напълно завършено едно произведение на изкуството, работата по него често отива отвъд усилията и възможностите на автора. Ако започнем от рамките на картините, до редакторските и коректорски намеси в литературата, качествените музикални записи или големите екипи, които обграждат всеки режисьор, един артист никога не е напълно сам в работата си. Също като тях, умелите предприемачи знаят, че не са специалисти във всичко и че има задачи, за които други хора са по-компетентни от тях. Затова около своята цел, те създават един добър и сплотен екип, който да се справи с разнородните препятствия, изникващи по пътя към успеха.

Свързани публикации