Какво е обяснението на шопинг манията, която завладява света преди Коледа, и как да бъдем по-разумни в пазаруването

Какво е обяснението на шопинг манията, която завладява света преди Коледа, и как да бъдем по-разумни в пазаруването

Беше даден официалният старт на тазгодишното световно предколедно пазаруване. По традиция то започва в последния петък на ноември и на някои места на планетата е толкова важно, че работодателите дават почивни дни на служителите си (в Калифорния, САЩ, повечето хора почиват и в петък след Деня на благодарността). Черният петък и всички останали разпродажби, обявени от редица търговски вериги, ще убедят милиони да похарчат рекордно бързо голяма част от парите си, спечелени с усърден труд.

Защо се спускаме с охота в тази празнична въртележка? Как работи мозъкът ни, когато пазаруваме? Психологическото обяснение на тези явления е дадено пред BBC от професора от Университета на Сан Франциско Райън Хауъл.

Импулсът да купуваме отчасти е инстинкт за оцеляване. Във времето, в което хората все още са се прехранвали чрез лов и събирачество, когато предците ни видели нещо, те го грабвали, независимо дали им трябва, или не, защото било малко вероятно да попаднат на същата находка отново.

Днес няма такъв недостиг, можем да се сдобием с всичко, от което имаме нужда, стига да разполагаме с финансовите средства за покупката. Въпреки това все още се държим като предците си, особено когато става дума за разпродажба. Щом видим 50% намаление, импулсът на недостига се задейства и ни кара да се чувстваме така, сякаш ако не купим продукта сега, добрата възможност ще изчезне завинаги.

Психолози от Университета на Мичиган, САЩ пък са установили, че наистина съществува нещо като шопинг терапия или удоволствие от консумацията. Пазаруването кара някои хора да се чувстват по-щастливи, защото усещат, че поемат контрол над живота си чрез изборите, които правят. Вид терапия е също да пренаредим гардероба си, отделяйки дрехи за благотворителни цели, например, но повечето хора предпочитат шопинга.

Други изследвания сочат, че докосването на предметите засилва усещането за собственост. Физическият досег ни кара да купуваме, буквално.

При наддаването влияние ни оказват вълнението от състезанието и желанието за победа. Затова понякога сме склонни да платим повече от лимита, който по-рано сме си поставили.

Лошите решения, които взимаме за парите си, често се свеждат до едно: взимаме ги за части от секундата и не си даваме време да помислим. Хауъл твърди, че ако търговете се проточваха с дни, а не с минути, решенията ни щяха да се променят. Същото е и с лимитираните колекции и кратките периоди на разпродажба, когато можете да се възползвате от промоционалното предложение „само сега“.

Може ли да се противодейства на естествените наклонности? Можем ли да устоим на изкушението? С малко дисциплина това е възможно, казва Хауъл. Той предлага да изчакате 24 часа, преди да купувате импулсивно. Разбира се, това предполага да си признаете, че сте изкушени. Ако все още искате продукта на следващия ден и можете да си го позволите, действайте. Вече сте елиминирали влиянието на усещането за единствен шанс.

Друг начин да купувате само нещата, които наистина искате – следете разходите си. Ефектът е доказан. Опитайте, защото е поразително онова, което правят с ума ни малките табелки с намаления и огромните постери, приканващи към покупка.

Свързани публикации