Какво ни мотивира в работата? Повече от парите (втора част)

0D4B7B7FED

При един по-внимателен поглед върху мотивацията ни за работа се вижда, че залогът е много по-висок от парите. Dan Ariely, поведенчески икономист, предоставя доказателства, че сме мотивирани от смислеността на своята работа, от признанието на останалите и от размера на усилието, което сме положили: колкото по-трудна е задачата, толкова по-горди сме със справянето с нея. Запознайте се с подробностите в първия материал по темата.

Когато мислим за труда, обикновено отъждествяваме мотивация и заплащане, но реалността показва, че трябва да добавим още елементи – смисъл, творчество, предизвикателства, право на собственост, идентичност, гордост и т.н., коментира Ariely.

Ето няколко изследвания, които разглеждат общата ни мотивация и онова, което ни кара да се чувстваме добре по отношение на работата си.

  1. Ако знаем, че работата ни помага на другите, това може да повиши несъзнателната ни мотивация

Изследването: Както беше описано в New York Times, психологът Adam Grant е провел изследване в кол центъра за набиране на средства в University of Michigan, в който студенти, възползвали се от усилията на центъра за набиране на средства за стипендии, са разговаряли с работещите там в продължение на 10 минути.

Резултатите: Само месец по-късно работещите в кол центъра са отделяли 142% повече време за обаждания, отколкото преди, а според Times приходите са се увеличили със 171%. Въпреки това работещите са отрекли посещението на получилите стипендии студенти да им се е отразило.

Изводите: Сякаш добрите чувства са прескочили съзнателните когнитивни процеси на говорещите по телефона и са отишли директно към несъзнавания източник на мотивация, пишат в изданието. Те са били по-мотивирани да успеят, въпреки че не могат да посочат източника на тази мотивация.

  1. Обещанието да помагаме на останалите ни прави по-склонни да следваме правилата

Изследването: Grant е провел и друго изследване (също описано от Times), в рамките на което е поставил знаци на местата за дезинфекциране на ръце в болниците. Те гласели или „Хигиената на ръцете ви предпазва от заразяване с болести“, или „Хигиената на ръцете предпазва пациентите от заразяване с болести.“

Резултатите: Лекарите и сестрите използвали 45% повече сапун или дезинфектант на тези места, където в знаците се споменавали пациентите.

Изводите: Да помагаме на другите чрез т. нар. „просоциално поведение“ ни мотивира в работата ни.

  1. Положителните реакции и насърчаването на способностите ни може да подобри представянето ни

Изследването: Студенти в Harvard University са държали речи и са участвали в пробни интервюта с провеждащи експеримента, които или кимали и се усмихвали, или клатели глави, повдигали вежди и кръстосвали ръце.

Резултатите: По-късно участниците от първата група са отговорили на поредица от числени въпроси по-точно, отколкото участниците във втората.

Изводите: Стресовите ситуации са управляеми – всичко зависи от това как се чувстваме. Намираме се в състояние на предизвикателство, когато смятаме, че можем да се справим със задачата (както първата група); от друга страна, когато сме в състояние на заплаха, трудността на задачата е съкрушителна и се обезкуражаваме. По-мотивирани сме и се представяме по-добре, когато приемаме задачите си като предизвикателство, когато сме уверени в способностите си.

  1. Изображенията, предизвикващи позитивни емоции, наистина могат да ни помогнат да се фокусираме

Изследването: Изследователи от Hiroshima University са накарали студенти от университета да изпълнят задача за сръчност, преди и след като разгледат снимки на невръстни и възрастни животни.

Резултатите: Представянето им се е подобрило и в двата случая, но повече (10% подобрение), когато са гледали снимки на бебета животни.

Изводите: Изследователите предполагат, че положителните емоции, предизвикани от сладките създания, ни помагат да стесним фокуса си и да увеличим продуктивността си в задачи, изискващи особено внимание.

Свързани публикации