Какво няма място в профила ни в LinkedIn

Професионалната социална мрежа LinkedIn набира все по-голяма популярност. Този сайт се превръща успоредно с това и в любима платформа на специалисти по подбор, които търсят надеждни и проверими кандидати за свободните си позиции. Това е причината да погледнем на профила си там като на важен нетуъркинг инструмент и да се погрижим за неговия вид. Освен че е необходимо той да е актуален и относително подробен, важно е да не го „украсяваме” с подробности, които са неуместни, арогантни, непрофесионални или несериозни. Нещата, които нямат място в профила ви са поне тези:

– Заявления, че сте по-умни или талантливи от посетителите на профила ви. (Като: „Аз съм по-умен от теб. Също така, пиша по-добре от теб.” Това е реален пример. Не е смешен, не е оригинален и вероятно не е верен.)

– Снимки на децата ви. Обичайте ги, колкото искате, но те нямат място в професионален профил.

– Политически или църковни принадлежности (освен, ако не сте професионалист в някоя от двете области).

– Изброяване на хобита. Вярвате или не, другите не се интересуват от нещата, които правите в свободното си време.

– Ваша снимка отпреди 20 години. Старите снимки обикновено са абсурдни (от модна гледна точка), а в LinkedIn нямат никаква работа. Пък и трябва да сте разпознаваеми, ако се срещнете с някой от контактите си в мрежата по работа.

– Принципно неподходяща снимка. Ако много си харесвате снимката от последното ходене в нощен клуб, не правете грешката да смятате, че тя ще е подходяща и тук.

– Лъжливи позиции, които не сте заемали. Дори и ние в JobTiger попаднахме на подобен случай. Един човек твърдеше, че бил наш служител, без никога да сме го виждали. Такива неща се докладват на администраторите, не го забравяйте.

– Линкове към лични блогове или сайтове, които по никакъв начин не са свързани с работата ви.

Всъщност, списъкът със забранени неща може да се удължи. Вие какво мислите, има ли нещо съществено, което сме изпуснали в нашия „забранителен списък”?

Публикации от серията