Какво общо имат помежду си хората, които винаги биват назначавани?

Какво общо имат помежду си хората, които винаги биват назначавани?

Всички се сещаме за кого става въпрос тук – за този наш приятел, познат или колега, който сякаш без усилия винаги успява да получи позицията, която желае. И това всеки път ни изумява и ни кара да се чудим – как се случва подобно нещо? Какво прави някои хора по-успешни в намирането и спечелването на дадено работно място? Е, със сигурност няма магическа формула, която да работи за всички във всяка ситуация, но има фактори, които несъмнено способстват за този успех. Ето няколко основни принципа, върху които тези находчиви професионалисти никога не спират да работят и които подпомагат достигането на впечатляващите назначения:

  1. Непрестанно обновяват контактите си

Не ви ли се е случвало, някой с когото не поддържате интензивна връзка от известно време, изведнъж да ви се обади и да ви попита дали можете да му ударите едно рамо с намиране на работа във вашата компания? Или да поиска да го свържете с ваш контакт, който би могъл да му бъде полезен? Да, вероятно ако имате възможност, бихте помогнали и направили каквото зависи от вас, но самата ситуация е странна – нито имате представа за реалните умения на въпросния човек, нито знаете какво се случва с неговия професионален път и намирате за трудно да гарантирате за него. Находчивите кадри никога не биха направили това – те подържат активно мрежата си от контакти и постоянно я обновяват. Нещо повече – те знаят, че трябва да са дейни постоянно (и да демонстрират това!), за да са винаги в главата на своите колеги от сферата им на дейност. Така, когато се отвори подходяща позиция, те са едно от първите имена, за които някой би се сетил и би поканил.

  1. Постоянно обновяват и уменията си

Всяка професионална среда днес е крайно динамична. Изостанем ли с няколко месеца, вероятно ще се сблъскаме с толкова много промени, че главата ни ще се замая. Сериозните професионалисти знаят това. Те полагат усилия постоянно да бъдат в крак със случващото се. Дори ако в конкретния момент те нямат ангажимент и не участват активно в съответната индустрия, от която принципно са част, те следят детайлно какво се случва и не изостават. Дали става въпрос за ежедневно следене на специализирана преса и издания, дали ще са важни нетуъркинг събития или пък ще посещават курс (днес изборът и достъпността на тези обучения е такава, че никой няма извинение да не ги посещава) – няма значение. Те отделят време и сили, за да са запознати с последните новости в тяхната сфера на дейност. А това веднага ги прави ценни и желани кадри.

  1. Лесни са за откриване

Предвид колко важни за рекрутърите са социалните мрежи днес, тези пробивни кадри, за които си говорим тук, добре осъзнават това и оставят сериозен „дигитален отпечатък“. Какво означава това? На първо място – със сигурност – има профил в LinkedIn. И този профил не съществува фиктивно, колкото да се каже, че го има, а е непрестанно обновяван, ежедневно подържан и използван за интензивна комуникация. Всеки друг тип социални мрежи, за които се сетите, също играят роля – находчивите професионалисти не се свенят да искат приятелства и да „следват“ хора, важни за тях, във Facebook, Twitter и дори Instagram. Те споделят и коментират активно всичко, свързано с тяхната сфера на дейност, посещават събития, участват в дискусии и са членове на дадени тематични групи. С това стабилно онлайн присъствие, те създават впечатление и са лесно откриваеми за всеки, който би поискал да ги потърси.

  1. Подържат CV-то си актуално!

Колко често ви се е случвало да ви попадне страхотно предложение за работа с изтичащ краен срок за подаване на документи и да се сетите, че последната година и половина CV-то ви стои необновено? Тогава осъзнавате, че всъщност нямате техническото време да направите каквото е нужно и ви хваща съвсем обясним яд. Е, добрите търсачи на работа знаят, че автобиографията им трябва да бъде постоянно актуална! Те създават едно общо, голямо CV, което постоянно допълват – с обучения, проекти, важни участия в нетуъркинг събития, подобряване или придобиване на конкретни умения и т.н. И така, ако им попадне добро и спешно предложение, от тази богата основа те просто „режат“ ненужното (ако има такова, разбира се) за броени минути, мобилизират се светкавично и подават своя вече готов документ.

  1. Не се държат така, сякаш отчаяно се нуждаят от работата

Търсенето на нова позиция, в известна степен прилича на ухажване. Представете си среща с бъдещ любовен партньор, който е изнервен, притеснен и в същото време – плашещо настоятелен, дори създаващ впечатление на отчаян. А сега си представете среща с уверен човек с добър самоконтрол, който очевидно проявява интерес към вас, показва несъмнен ентусиазъм,  но който знае къде стоят границите на добрия тон и комуникация и ги уважава. Не притиска, не ви търси вманиачено постоянно, не се налага да ви моли за всичко. Просто с тихо достойнство демонстрира своя потенциал и заедно с това – заинтересованост.  Сега заменете „партньор“ с „кадър“ и „среща“ с „интервю за работа“, например и ще получите същата ситуация. Колкото и да е добронамерен един работодател, той все пак търси уравновесен и добър експерт, а не просто някой, който – поради една или друга причина – настоява с отчаяние, което отблъсква. Дори да сте в такава ситуация, която провокира такова поведение, направете всичко възможно, за да се държите на ниво и да не позволявате това да проличи във вашето държание. Тук не става въпрос да го скриете – бихте могли, ако пожелаете, да коментирате ситуацията си – но не и да се държите така, сякаш това е последният ви шанс и единствено решение. Ако демонстрирате отчаяние, автоматично се поставяте в позиция, която при всякакъв развой на нещата, няма да е добра за вас. Покажете увереност, самочувствие, контролиран ентусиазъм и сдържан интерес – това със сигурност ще проработи във ваша ползва.

Свързани публикации