Какво оценяват във вас HR специалистите по време на интервю за работа?

ebook111Интервюто за работа е сложен процес, който, метафорично казано, е отчасти наука, отчасти изкуство. Науката ви казва какъв алгоритъм да следвате, как да процедирате, за да успеете. Изкуството е онова, което ви идва отвътре и оцветява всичко в индивидуалните краски. И от тези краски често зависи успехът ви дори в по-голяма степен, отколкото от „научните“  елементи.

Ясно е, че когато се явявате на интервю за работа, искате да покажете, че сте квалифициран и подходящ кандидат за позицията. Но, ако се замислите, сами ще установите, че това не е достатъчно за успеха. Ако интервюиращият има двама или трима кандидати, които са в еднаква или приблизително еднаква степен квалифицирани и изглеждат подходящи за назначение, как избира той на финала? Ето, какво често гледат HR специалистите, когато решават за подбора.

Ентусиазъм

Работодателите и шефовете инстинктивно много харесват хора, които са с нагласа „Мога да го направя“ и със силно желание за работа в компанията. Не става дума за желание, породено от отчаяние и следствие от дълга безработица, а истинско желание. Ако наистина имате желание да станете част от екипа, разумно е да намерите начин да го покажете. Забележете – не да го кажете, а покажете. Това трябва да е като постоянно ехо в цялата ви комуникация с компанията – по време на интервюто и след него. Покажете го на събеседването, демонстрирайте го в мотивационното си писмо и в благодарствения мейл, след интервюто. Дори и да обмисляте други работни варианти, всячески покажете, че непременно искате да се „класирате“ при този работодател и той е първият ви избор.

Комуникационни умения

Умението да комуникираме добре е полезно и ценно в почти всяка житейска ситуация. Съобразителните работодатели и мениджъри търсят и предпочитат хора, можещи да общуват добре на всяко ниво. Освен това, ако комуникирате сполучливо, ще можете да разкажете убедително какви умения имате, как планирате да се развивате, с какво ще допринесете за просперитета на компанията и така ще впечатлите интервюиращия.

Важно е да не се забравя, че комуникацията тече на няколко паралелни нива. Вашата невербална комуникация по време на интервюто е от огромно значение. Ако гледате интервюиращия в очите, усмихвате се леко, жестикулирате премерено и уместно, той ще види лесно, че му съобщавате нещо важно, в което вярвате. Подобни детайли допринасят и за харесването, а хората наемат други хора, ако ги харесват. По-обезкуражаващо е обстоятелството, че обикновено комуникативността е вродено качество и относително трудно е (но не невъзможно) да я развиете. Все пак, не се отказвайте, а се упражнявайте.

Умения за позицията

Естествено, без конкретни умения, трудно ще получите една работа. Затова, напишете си домашното – прочетете обявата внимателно, проучете компанията, уверете се, че компетенциите ви отговарят на търсените. Опитайте се да демонстрирате, че сте „правилният човек“. Важно е да убедите интервюиращия, че няма да направи грешка, ако ви наеме, а от вас ще излезе добър служител, който няма да има трудности с техническата страна на работата.

Цялостна пригодност за позицията

За успеха е важно да бъдете „добър избор“ в очите на интервюиращия. От една страна, както казахме, трябва да притежавате търсените умения и компетенции. От друга обаче, важно е да имате подходяща самоличност, поведение и излъчване, които да подхождат на фирмената култура и екипа.

За целта е съществено да се отпуснете и да покажете същността си по време на интервюто. HR експертът иска да види чувството ви за хумор, нивото ви на самоувереност и да се увери, че сте откровен човек. Все пак, не забравяйте, че сте на интервю за назначение и не правете от приятния разговор твърде интимна среща, при която се отпускате много и подхващате фриволна раздумка. Винаги търсете баланса.

Горните съвети ще ви помогнат да се отличите от другите кандидати и да станете предпочитан избор за много работодатели. И не забравяйте, че образът, който излъчвате, е този, който хората възприемат – може да сте перфектен кандидат за дадена позиция, ако не успеете обаче да го изкомуникирате успешно, едва ли ще бъдете назначени, където желаете.

Свързани публикации