Какво прави добрите шефове незабравими

Какво прави добрите шефове незабравими

Някои казват, че най-впечатляващите мениджърски умения се проявяват, когато началникът спре да мисли какво хората му могат да направят за него и започне да мисли какво той може да даде на екипа си, за да успеят заедно. Вдъхновявайте, наставлявайте, пазете хората си – само част от полезните съвети по темата. Ето и останалите.

  1. Незабравимите шефове са запалени по каузата

Малко неща са по-демотивиращи от шеф, който е отегчен от живота и работата си. Ако на шефа не му пука, защо трябва някой друг да се интересува? Страхотните шефове „горят“ в това, което правят. Вярват в постигането на общите цели и се забавляват, докато ги преследват.

  1. Те винаги са в предните редици

Лидерите работят рамо до рамо със своите хора. Те ги наставляват и премахват пречките по пътя, дори когато грешката е допусната от някой от подчинените им. Добрите началници поемат отговорност за своите действия и за действията на екипа си.

  1. Те играят шах, не дама

Помислете за разликата. При дамата всички фигурки са едни и същи. Никой не иска да се чувства като безлично болтче в огромно зъбно колело. В шахмата, от друга страна, всяка фигура има уникална роля. Незабравимите шефове са като гросмайстори. Те откриват онези умения, които са уникални за всеки член на екипа. Познават силните и слабите им страни, пристрастията им, интересите им. Използвайки тази информация, успяват да извадят на показ най-доброто от всеки отделен човек.

  1. Те са такива, каквито са, винаги

Добрите шефове не лъжат, за да се измъкнат. Те не дават празни обещания. Техните хора не трябва да хабят усилия, за да разберат мотивите им или за да предрекат следващата им стъпка. Лидерите споделят с екипа си информацията, която имат право да дадат. Не държат знанията, придобити чрез опита, за себе си, а ги раздават щедро.

  1. Те са като пристан по време на буря

Никога не се сриват, дори когато всичко върви накриво. Юджийн Кранц – част от наземния екип на НАСА в Хюстън, помогнал злополучният космически кораб „Аполо 13“ да се върне на Земята след аварията – е пример за запазване на самообладание въпреки огромното напрежение, на което е подложен. Той насърчава астронавтите, когато смъртта е почти сигурна. Това ги спасява. По-късно обяснява действията си така: „не предаваш своята несигурност на членовете на екипа си“. Хората, които са работили за незабравими шефове, могат да погледнат назад във времето и да се възхитят на смелостта им в трудни моменти.

  1. Държат се човешки

Лидерите се обръщат към членовете на екипа си на първо място като хора и едва след това като шефове, стоящи по-високо в професионалната йерархия. Осъзнават, че хората имат емоции и не се страхуват да показват своите. От друга страна, знаят как да се контролират, когато ситуацията го изисква.

  1. Те са скромни

Тъй като не целят постоянно да се самоизтъкват, признават грешките си, за да послужат за урок на всички останали. Смиреният тон е белег за сила и понякога се оказва заразен.

Познавате ли такива личности? Работили ли сте за незабравим шеф?

Свързани публикации