Какво щяхте да работите, ако парите нямаха значение?

Какво щяхте да правите, ако парите нямаха значение? По какъв начин щяхте да искате да прекарате живота си? Пак щяхте да работите и да бъдете полезен като част от по-голямо социално тяло, но как точно? Щяхте ли да работите това, което работите в момента? Може ли доброто заплащане да ви мотивира да правите нещо, в което не откривате смисъл? Или парите са само средство, чрез което да си осигурите условия да правите онова, което наистина харесвате, в свободното си време? Враг ли е престижът на ентусиазма? Твърде наивно ли е да мислим, че можем да изкарваме прехраната си чрез дейност, която ни вълнува истински, или напротив – има дълбока логика в подобен стремеж и той е двигател на продуктивността и на великите постижения?

Британският философ и писател от 20 в. Alan Watts казва, че е изумително, че в резултат на нашия вид образователна система има деца, които завършвайки колеж, казват, че искат да са художници, поети, писатели, но както всеки знае, пари не се печелят по този начин.

Watts пита студентите: „Какво наистина искате да правите?“ Обяснява стратегията си така: „Когато стигнем до нещо, което човек наистина иска да прави, аз му казвам: „Занимавай се с това и забрави за парите, защото ако кажеш, че спечелването на пари е най-важното нещо, ще прекараш живота си, като изгубиш цялото си време. Ще правиш неща, които не ти харесва да правиш, за да продължиш да живееш живот, който всъщност се изразява в това да правиш неща, които не ти харесва да правиш, което е глупаво. (…)  И в крайна сметка, ако наистина харесваш онова, което правиш, без значение какво е то, е вероятно да се превърнеш в майстор в тази дейност. Единственият начин да постигнеш съвършенство в това, което правиш, е наистина да го вършиш съзнателно.“

Чуйте повече във видеото. Съгласни ли сте с твърденията в тази лекция? Съгласни ли сте с Watts, който другаде казва, че водещият принцип за успех в бизнеса е да откриете начин да ви плащат, за да играете, за да се забавлявате или с други думи, за да правите онова, което обичате?

Свързани публикации