Какво ви мотивира да работите?

Какво ви мотивира да работите? Този въпрос е задал Джон Янтч на мнозина хора и е обобщил техните отговори и своята гледна точка в книгата „The Commitment Engine – Making Work Worth It.”. Според него, разбирането на отговора за всеки човек може да означава разликата между усещането за успех или провал в бизнеса. При това, независимо колко добре изглежда бизнесът отвън.

„Ето, какво научих аз от от отговора на този въпрос. Ако той (отговорът) не е винаги на върха на езика ви, явно има още да се потрудите. Не го казвам осъдително. Просто се убедих, че е почти невъзможно да бъдеш истински жив на този свят, без отдаденост към някаква причина, която да осмисля работата, извършвана от теб. И интересното е, че няма значение какво е това нещо, стига да му се отдадете достатъчно силно. Интервюирал съм хора, които постигат голям успех, служейки на една по-висша кауза, която включва това да промениш живота на другите към по-добро. Също съм говорил и с такива, които разбират, че тяхната работа и парите, които им носи, са просто средства за нещо друго, което ги удовлетворява.

Няма правилен отговор и това е малко трудно за осъзнаване, тъй като обикновено си мислим, че трябва да има някаква „по-висша кауза”, която да ни насочва в духовно направление, а това въобще не е задължително. Единствено има значение, че разбираме и имаме връзка с онова нещо, което ни кара да правим нещата, които правим. Точка.”

Гледната точка на Джон Янтч е общо взето ясна. Ще ни се обаче да ви попитаме вас, нашите читатели и приятели, какво ви мотивира да работите? Парите, усещането, че правите нещо важно, желанието да променяте света или нещо съвсем различно? Споделете с нас и с останалите – може вашата история да промени живота на някого.

Свързани публикации