Какво ви трябва за да стартирате свой собствен бизнес (освен пари)?

Какво ви трябва за да стартирате свой собствен бизнес (освен пари)?

Има множество различни начини да започнете бизнес – различни модели и подходи за установяването и популяризирането на това, което стартирате. Намирането на нужните средства често е проблем, но и там има решения – например нашумелият напоследък краудънфъндинг, финансиращи програми или „това, което всички искат да избегнат“ – кредита.  Но според опитните бизнес предприемачи има и още няколко неща, които трябва да „имате“, за да може проектът ви да е успешен, да се установи на пазара и да се разрасне. Вижте кои са те:

  1. Познания и експертиза

За да бъде успешен стартъпът ви, нужно е да познавате и да имате опит в конкретната бизнес сфера. Всяка професионална ниша има своите множество, различни и доста „тънки“ специфики, с които работещите в бранша се съобразяват и следят. Уви, ако не сте запознати с тях, с бивши и настоящи трендове, с конкуренцията, с начина по който този пазар функционира, то тогава вероятността новият ви проект да се задържи над водата значително намалява.

  1. Стратегия

Не можете да започнете нещо толкова важно, без да имате стратегия. И не, тук не става въпрос за генерален план с основни и евентуални посоки за действие, които ще развивате „в движение“. Нужно е да направите подробно разписана стратегия, да предвидите всички възможни стъпки, усложнения, планове; да направите маркетинг, финансови и инфраструктурни прочувания (ако ще произвеждате и транспортирате даден продукт, например). Без такъв подробен план вероятно ще се лутате като „муха без глава“ и това няма да доведе до нищо хубаво.

  1. Изпълнение

Имате богат опит в сферата, подготвили сте детайлна стратегия. Оттук насетне започва много тежката работа, свързана със стабилизирането и развитието на вашия бизнес. Не се съмнявайте, че първите години ще са тежки и предизвикателни, изискващи много жертви. Затова ще имате нужда от огромна и постоянна мотивация, която да ви „преведе“ през сътресения. Не започвайте нещо такова, ако смятате, че нямате нужната отдаденост, за да се справите със стреса. Но това не е всичко – добрият екип също е важен. В повечето случаи – дори да започвате малък стартъп – имате нужда от поне минимален екип. Трябва да бъдете сигурни, че тези хора са също така отдадени и убедени в идеята, точно като вас. Че са готови да жертват и да бъдат вашата „дясна ръка“ по трънливия път, който сте поели.

Ако покриете тези „три изисквания“ – които далеч не са единствените, но за сметка на това са напълно нужни – то вероятността за успех несъмнено се покачва драстично!

Свързани публикации