Кариерни съвети от „Игра на тронове“

1366-768-607836

Няма по-тежка работа от тази да си владетел на Седемте Царства. Или просто да живееш там.  Забравете за притеснителните интервюта, стреса в офиса, проблемите с шефа – във Вестерос, веднага щом покажете носа си навън, вече сте заплашени от убийство. А понякога дори няма нужда да излизате и навън. За да бъде престоят ви върху Желeзния трон дълъг и успешен (в повечето случаи това означава да не бъдете убити) или просто да оцелеете по улиците на Кралски чертог, трябва да изградите добра стратегия, която да ви помогне да се задържите над водата (и това може да се разбира буквално). Ето няколко важни поуки, извадени от хитовата поредица на Джордж Мартин, и които могат да бъдат от полза за вашата кариера.

Създайте силни съюзи

Във Вестерос ключът към оцеляването се крие почти изцяло в добрите съюзи и верните приятели. Дали за да ви помогнат да пътувате в тайнство или да ви спрат да изпиете чаша с отровно вино, няма значение. Без приятели сте загубени. Най-вероятно – загубени по доста болезнен начин.

Сходна е ситуацията с професионалните ви отношения в реалния живот (без заплахата над живота ви, може би). Създайте полезни и стратегически контакти с хора в LinkedIn, подбирайте правилно менторите си, приоритизирайте важните си срещи. Винаги си задавайте въпроса „Как този човек може да ми помогне?“, но и обратно – „Как аз мога да му бъда от полза?“. Защото – не забравяйте това – един алианс е двупосочен процес.

Играйте честно

Всеки заговорничи срещу всеки във Вестерос – факт. Да ти забият нож в гърба често се разбира буквално, а не преносно. И макар понякога измамите да осигуряват пряк път до заветна цел (да се сетим за чаровната Марджъри Тирел, например), обикновено нещата не завършват добре. Церсей Ланистър може да потвърди това. Както и всички гости на Червената сватба.

През кариерата си ще имате множество възможности да поемете по тези преки пътища. Вероятно ще ви изведат до различни дивиденти – от похвала на шефа ви, до повишения и издигане в йерархичната стълбица. Не се подвеждайте. Както героите от „Игра на тронове“ демонстрират – кармата винаги ще ви  настигне. Да, може да е ужасно фурстриращо да играете по правилата, докато други до вас ги нарушават систематично и напредват с висока скорост. Но повярвайте – ако останете на „правия път“ ще разберете, че това е единственият начин да се издигнете и задържите на върха за дълго.

Разберете кога трябва да продължите напред

Един от най-трагичните герои във Вестерос е не друг, а сър Джора Мормон. Обсесията му по Денерис е ужасно трогателна, но на този етап усилията му да спечели любовта й са абсолютно безмислени. Множеството качества, които притежава и които би могъл да използва за по-велики дела, биват безвъзвратно похабени, заради фанатичната му отдаденост към недостъпната красавица.

Всички сме попадали в подобна професионална ситуация. Хвърляли сме се с цялата си енергия към някоя важна за нас цел, обсебени до полуда от нея, без възможност да преценим реалния шанс за реализация.  Да знаем кога да оставим начинание без перспектива за успех е почти толкова важно, колкото и да разбираме кога трябва да удвоим усилията си за друго. И не – не се отказвайте от всеки по-труден проект, а се научете да различавате предизвикателните цели с възможност за съществен резултат, от други които обещават попадане в задънена улица.

Борете се за това, което зслужавате

Никой във Вестерос няма да води вашите битки. Най-вече, защото всички са заети да водят своите собствени (а и защото зимата винаги идва). Ако искате да постигнете нещо, трябва да започнете борба за него сам. Независимо дали впоследствие ще създадете важни съюзи, бъдете подготвени за самостоятелни действия.

Това важи напълно и за вашата професионална кариера. Важно е да се обградите с хора, които да бъдат до вас, но никой от тях не трябва да ходатайства пред шефа ви за онова повишение, за което говорихте миналия месец. Ако смятате, че сте заслужили нещо, вие трябва сам да поведете борбата за него. А ако каузата ви е добра и смислена, хората сами ще ви подкрепят.

Бъдете смели и поискайте помощ

Въпреки, че израства общо взето без добри модели за подражание, Денерис Таргариен успява да се изкачи високо. От сираче в изгнание до Майка на драконите, Родената в буря прави успешния поход на един неплатен стажант до директорско място да изглежда като детска игра. Също така доказва колко важно е да бъдеш достатъчно смел и да се осмелиш да поискаш помощ.

Справянето с нещо без чужда намеса винаги носи огромно удволетворение, няма съмнение в това. Но знаете ли какво друго също носи удволетворение – да не подвеждате други хора, след като признаете открито, че не може да се справите с даден проблем. Напълно нормално е да не знаете всичко. Именно заради това имате колеги. Когато получите нова задача или проект, първо помислете с какво можете да се справите сами и за какво ще имате нужда да ви се удари едно рамо. Защото винаги е много по-добре да се обърнете за помощ към някого преди ситуацията да е излязла извън контрол.

Намерете си дракон

Не, наистина. Възможностите за кариерно развитие ще се умножат изключително, ако на важните си делови срещи се появявате с огромен огнедишащ звяр.

Свързани публикации